L'Ajuntament demana a SOS Bosc Volpelleres i ADENC la retirada de les cautelars que afecten La Mirada

L'equip de govern defensa a Cugat Mèdia que no hi ha alternativa "viable i possible" per a La Mirada


Temes relacionats

La Mirada: una cursa d'obstacles (16/nov/22)

Aturades cautelarment les obres de La Mirada (14/nov/22)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del projecte / Foto: Ajuntament

Imatge d'arxiu del projecte / Foto: Ajuntament

L'equip de govern demana a SOS BOSC Volpelleres i ADENC la retirada del procés judicial que ha comportat, de moment, l'aturada de manera cautelar dels treballs previs a la construcció de La Mirada. Així ho ha fet arribar el govern municipal en una reunió aquest dimarts al vespre, a la qual hi van assistir també membres de l'AFA i la direcció de l'escola, de l'associació de veïns i del col·lectiu ecologista. Durant la tertúlia 'El Gall del Monestir' de Cugat Mèdia, el tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà, Francesc Duch, ha assegurat que 'no hi ha alternativa viable i possible' per a la construcció de La Mirada en un altre emplaçament i que aquestes resolucions judicials, l'única cosa que provoquen és l'endarreriment del nou edifici de l'escola, que creix en mòduls al costat de L'Olivera des de 2016.

ESCOLTA-HO

Duch ha reiterat, i així ho va traslladar a la reunió, que els informes conclouen que no es pot construir La Mirada en el seu emplaçament original -al costat de l'Institut Leonardo da Vinci- i que l'única alternativa segura dins el barri és on està projectat ara mateix, també dins del parc del Bosc de Volpelleres, però més endins.

Per aquest motiu el tinent d'alcaldia ha defensat la decisió del govern municipal com a única opció per tenir una escola necessària per al barri i per a la ciutat.

Una visió alineada amb els altres socis de govern. El portaveu del PSC, Pere Soler, ha lamentat el "torpedinatge" dels grups ecologistes a un projecte que va néixer amb el consens de tots els grups municipals. És per això que ha demanat, ara, a la resta de forces mantenir aquest consens i responsabilitat. De fet, el regidor de la CUP Oriol Sánchez ha recordat que l'objectiu és "tenir una escola de qualitat i de barri".

Oposició

"La urgència i la necessitat d'aquesta escola té el suport de tots els grups", ha afirmat el regidor de Junts per Sant Cugat Joan Puigdomènech, qui ha defensat el seu posicionament en les votacions al ple municipal com a gest per evidenciar que calia haver treballat l'emplaçament i el projecte original malgrat els informes desfavorables. Així i tot, Puigdomènech ha concretat que no obstaculitzaran ni pararan el projecte i, en cas de governar, faran "la millor de les execucions possibles" en funció de com ho hagi deixat l'equip de govern.

Per la seva banda, el regidor de Cs Sergio Blázquez veu el suport al projecte actual com un exercici de "responsabilitat" per tenir l'escola. En una nota de premsa enviada aquest dimecres a la tarda, el grup taronja ha demanat "un acord a tres parts entre AFA, Ajuntament i les entitats ecologistes". Per a Cs, "és intolerable que no es desbloquegi la situació actual el més aviat possible" i, en aquest sentit, ha reclamat la intervenció del Departament d'Educació perquè "la construcció dels centres educatius és competència de la Generalitat".

Els informes de la discòrdia

Per justificar el seu posicionament el regidor de Junts ha explicat què és el que diuen els informes. El primer dels quals és el de Protecció Civil del 2018, que alerta de mancances de seguretat per a la ubicació del centre a tocar de les vies ferroviàries, però insta l'Ajuntament a "garantir la capacitat d'autoprotecció" de l'edifici a través de la certificació de què l'institut Leonardo da Vinci fa de pantalla en cas d'accident. I això és el que fa el consistori, buscar aquesta certificació amb un informe que encarrega i arriba l'agost del 2019. Aquest informe conclou que l'edifici del Leonardo da Vinci faria de pantalla en cas d'accident en tots els supòsits tret d'en cas d'un gran accident, on no protegiria de la radiació tèrmica i l'afectació seria de 13 segons sobre La Mirada.

Per evitar aquesta situació caldria optar per opcions com el soterrament del tram de via o la limitació del pas de mercaderies, que actualment circulem en horari nocturn.

"Nosaltres creiem que es podia arribar un acord mitjançant mesures complementàries per defensar la ubicació inicial", ha afirmat Puigdomènech, qui ha recordat que l'equip de govern "va considerar que no era possible".

I així ho han defensat des de l'equip de govern, que recorda que "no es pot fer i tècnicament s'ha explicat". "El que és responsable és ubicar-ho on el perill sigui zero", ha afirmat des de la CUP Oriol Sánchez.

Això sumat a la manca de temps per a les famílies i per al barri, com ha insistit Duch, que ha demanat "remar tots junts".

Leonardo da Vinci

El tinent d'alcaldia de Desenvolupament Urbà també ha explicat per què l'Institut Leonardo da Vinci sí que es va poder construir a tocar de les vies de tren i en el cas de La Mirada no ha estat possible. El motiu és de la mateixa normativa, ha concretat Duch, que estipula que, si no hi ha modificació del planejament, no cal demanar cap informe a Protecció Civil, com va ser el cas de l'institut. En canvi, per al projecte de l'escola La Mirada sí que s'havia de fer una modificació del planejament i, per tant, es va haver de sol·licitar l'informe de Protecció Civil, que va acabar desaconsellant la ubicació inicial. En tot cas, han insistit tant Duch com Soler, "la probabilitat d'accident és molt mínima".




Francesc Duch

El govern va haver de buscar una nova ubicació. És van buscar totes les alternatives, però no hi ha cap viable i possible dins el barri.



  • Comparteix:

COMENTARIS

Es potser mes incompetent ? l’actual govern tripartit , ha perdut el nord, viuen en una realitat paralela, ni tant sols son capaços de fer uns pressupostos municipals , i insinuen la prorroga dels actuals, queden 7 mesos per les eleccions municipals, caldrà fer un vot útil, perquè aquest mal govern, no pugui tornar a sumar.

Pere Ferrer Morello. Enviat el 16/nov/22


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.