Sant Cugat vol acollir l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial

L'Ajuntament ha presentat candidatura al govern espanyol amb l'aval de la Generalitat, i s'ubicaria al Mira-sol Centre


  • Comparteix:

Exterior de l'edifici Mira-sol Centre, que es postula per ser la ubicació de la futura Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial / Foto: Localpres

Exterior de l'edifici Mira-sol Centre, que es postula per ser la ubicació de la futura Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial / Foto: Localpres

L'Ajuntament ha presentat candidatura al govern espanyol per tal que Sant Cugat aculli la seu de la futura Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA), un organisme de nova creació. La candidatura santcugatenca compta amb l'aval de la Generalitat i està treballant per incorporar el suport de la Diputació de Barcelona, AMB, la UAB, ESADE, o la UPC, entre d'altres, entitats i organismes, ha explicat el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat, Seguretat i Transport, Pere Soler, a Cugat Mèdia, que ha afegit que comptar amb el teixit empresarial de la ciutat també és important.

Una vegada presentada i acceptada la candidatura santcugatenca, ara una comissió consultiva presidida per la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, elaborarà un dictamen per tal que el Consell de Ministres acordi la ubicació d'aquest organisme entre totes les candidatures presentades, un total de 15.

El procés per escollir la nova seu va començar el 13 de setembre i es preveu que en un termini màxim de 6 mesos, el març de 2023, pugui estar resolt.

Pere Soler ha explicat a Cugat Mèdia que l'espai que han posat a disposició de l'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial és el servei d'emprenedoria de Mira-sol Centre, de 1.000 metres quadrats "tot i que l'agència necessita la meitat d'aquest espai" ha detallat Soler. L'Agència comptarà amb una cinquantena de treballadors, ha explicat Soler, "alguns seran funcionaris de carrera del mateix Ministeri, i altres llocs de treball seran de nova creació", ha afegit.

La candidatura santcugatenca ha posat en valor l'entorn de la ciutat, que "compta amb nombrosos centres de transferència de coneixement així com empreses tecnològiques d'alt valor afegit". L'Ajuntament recorda que recentment Sant Cugat ha estat nomenada Ciutat de la Ciència i Innovació en reconeixement al seu compromís i aposta per l'I+D+I. D'altra banda, el consistori també destaca que Sant Cugat ha impulsat projectes relacionats amb la intel·ligència artificial, com per exemple la implantació de càmeres per controlar i obtenir dades de la Zona de Baixes Emissions (ZBE). Pere Soler considera que "per a Sant Cugat seria una oportunitat molt important acollir aquesta agència i reforçar així el nostre perfil innovador i tecnològic. Estem convençuts que la nostra candidatura serà tinguda en compte. Treballarem de valent per aconseguir-ho".

Ciutats que han presentat candidatura
Les altres 14 ciutats que han presentat candidatura són: La Corunya, Alacant, Barcelona, Gijón, Granada, Guadalajara, Jerez de la Frontera, Leganés, Ourense, Palma, Salamanca, Saragossa, Tenerife i Segovia. Pere Soler valora que l'estat hagi obert la porta a altres ciutats "que no siguin només Madrid i Barcelona" per optar a ser candidates. "Volem agrair que l'Estat obri aquestes candidatures. Creiem que hi ha hagut altres candidatures que també són força interessants, però creiem que tenim oportunitats que això pugui venir a Sant Cugat", ha dit Soler.

Què és l'Agència de Supervisió de la Intel·ligència Artificial?
És l'organisme que s'encarregarà d'assegurar el compliment de la regulació europea en matèria d'Intel·ligència Artificial (IA) i de supervisar la seva correcta interpretació. Pretén conscienciar sobre l'impacte de la Intel·ligència Artificial a la societat per generar confiança en l'ús respectuós i garantista d'aquesta tecnologia. L'Agència té com a missió principal minimitzar els riscos de la IA en la seguretat, la intimitat i la salut de les persones, així com la resta de drets fonamentals. També buscarà generar un ecosistema empresarial i d'investigació en aquest àmbit.

L'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (AESIA) s'emmarca en l'Agenda Espanya Digital 2026, a l'Estratègia Nacional d'Intel·ligència Artificial i en el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, on s'assenten polítiques palanca que donen desenvolupament a una agenda d'inversions i reformes estructurals per assolir quatre objectius transversals: avançar cap a un estat més verd; més digital; més cohesionat socialment i territorial; i més igualitari.




Pere Soler

Això ens reportarà un posicionament en el mapa com a ciutat innovadora i de pols d'una de les agències importants de l'estat i de les que aposta fermament.

Pere Soler

Volem agrair que l'Estat obri aquestes candidatures i que no sempre vagin cap a les capitals com Madrid o Barcelona. Creiem que hi ha hagut altres candidatures que també són força interessants, però creiem que tenim oportunitats que això pugui venir a Sant Cugat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.