Què diu el Pla de Sequera de Sant Cugat?

Sant Cugat i l'àmbit Ter-Llobregat entren en fase d'alerta amb mesures que, de moment, no afecten el subministrament domèstic


  • Comparteix:

Cua de l'embassament de La Baells / Foto: ACN (ACA)

Cua de l'embassament de La Baells / Foto: ACN (ACA)

Sant Cugat entrarà en alerta per sequera a partir d'aquest divendres. La situació d'alerta s'estén a 514 municipis de 27 comarques, és a dir, afecta 6,7 milions d'habitants, el 80% de la població de Catalunya, a conseqüència de les baixes reserves d'aigua al sistema Ter-Llobregat i l'embassament de Darnius Boadella. De moment, l'escenari comporta les primeres mesures per reduir els consums agrícoles, ramaders, industrials i lúdics; però no hi ha restriccions en el subministrament domèstic. Això sí, el Govern demana a la ciutadania ser conscients de la situació i contribuir a l'estalvi d'aigua. En el cas de Sant Cugat, el municipi compta amb un pla municipal d'emergència en situació de sequera que preveu diverses mesures. L'Ajuntament, però, encara ha de comunicar com es concretaran totes aquestes disposicions.

Segons estableix aquest pla municipal, la reducció en el consum se centra especialment en els consums agrícoles, ramaders, industrials i lúdics.

Percentatge de reducció segons l'escenari

Percentatge de reducció segons l'escenari / Foto: Ajuntament

Per assolir aquestes reduccions, el document estableix un seguit d'accions i limitacions al municipi, que s'afegeixen a les de control habitual. Les principals mesures que preveu són:

CONSULTA EL PLA D'EMERGÈNCIA PER SEQUERA DE SANT CUGAT

  • Activació del protocol comunicació cap a la població.
  • Limitació del reg de zones verdes d'ús públic. S'ha de fer en l'horari de menys insolació (de 20 a 8 h) i amb la dotació mínima indispensable.
  • Limitació del reg zones verdes ús privat. S'ha de fer en l'horari de menys insolació (de 20 a 8 h) i amb la dotació mínima indispensable. El reg es pot realitzar un màxim de dos dies per setmana.
  • Seguiment dels grans consumidors.
  • Limitació a l'omplerta de piscines. Només es podrà reomplir parcialment les piscines que disposin d'un sistema de recirculació d'aigua per reposar la pèrdua, fer el primer ompliment de piscines de nova construcció o les de centres educatius desmuntables amb capacitat inferior als 500 litres.
  • Intensificació de les tasques de control de Policia Local i Agents Cívics.
  • Limitacions d'ús aigua a instal·lacions esportives.
  • Control dels comptadors reg amb telemesura.
  • Comprovacions consum aigua grans consumidors.
  • Limitació neteja vehicles. Queda limitada a la neteja en establiments especialitzats amb sistemes de recirculació d'aigua o fora d'aquests, només vidres, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb galleda i esponja. Queden exclosos aquells vehicles de serveis d'emergències, transport d'animals o de residus.
  • Limitació a la neteja carrers, clavegueram i façanes. Es farà amb la mínima aigua possible. Queda prohibit, però, als particulars que facin la neteja amb mànega.
  • Ampliació detecció i recerca activa fuites.

  • Situació dels embassaments

    El Govern té activat el Pla de Sequera des de l'octubre del 2021. L'àmbit del sistema Ter-Llobregat, que és el que dona servei a Sant Cugat, es trobava en fase de prealerta des del febrer. La situació d'escassetat de precipitacions ha obligat la Generalitat a incrementar la resposta i apujar el nivell fins a l'alerta.

    De fet, el sistema Ter-Llobregat es troba al 34% de la seva capacitat, mentre que el de Darnius Boadella està al 33%.

    El Govern ja ha advertit que la previsió és que cada vegada els períodes de sequera a Catalunya siguin més llargs i intensos, i per això fa una crida a la ciutadania a canviar els hàbits i contribuir a l'estalvi d'aigua.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.