El Parc de Collserola bat el seu rècord d'ús ciutadà amb 6,4 milions de visites el 2021

El 2022 acabarà amb uns 5 milions, una dada per sobre de la mitjana dels anys previs a la pandèmia


  • Comparteix:

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola estima en 6.400.000 les visites a la serra durant l’any 2021 / Foto: cedida

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola estima en 6.400.000 les visites a la serra durant l’any 2021 / Foto: cedida

El Consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola estima en 6.400.000 les visites a la serra durant l'any 2021. Es tracta de la xifra més elevada de la història del Parc, cosa que atribueixen a la necessitat d'esbarjo a l'aire lliure a causa de la pandèmia. Pel que fa a l'any 2022, les dades indiquen que s'acabarà amb més de 5 milions de visites, una xifra una mica superior a la mitjana dels anys anteriors a la covid-19.

Marta Doñoro, cap del Servei Ús Públic, Divulgació i Educació Ambiental del Consorci del Parc de Collserola, ha explicat que això vol dir que la ciutadania metropolitana "ha fet seu aquest espai natural protegit" i que l'ha incorporat en les seves activitats de lleure, d'esbarjo i d'esport. "Per a nosaltres això és molt important i considerem que dona un gran valor en aquest espai natural protegit, però alhora és necessari pensar en elements que regulin i ordenin aquest ús públic per tal que sigui compatible amb la conservació d'aquest espai", ha matisat Doñoro. En aquest sentit, el nou Pla especial de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural de la Serra de Collserola (PEPNat) proposa dues estratègies en relació amb l'ús públic, que es basen a concentrar els visitants en determinats àmbits.

D'entrada, es vol reforçar la xarxa d'infraestructures per a l'ús públic, de manera que les activitats es concentrin en determinades àrees i itineraris, preferentment a la perifèria, i es redueixi la dispersió de les visites al Parc. En aquest sentit, el Pla determina una xarxa de camins per a l'ús públic, per tal de concentrar les activitats fora de les zones més sensibles del Parc. En segon lloc, hi ha el propòsit de prioritzar la disminució de la pressió social en àrees sensibles de l'interior del Parc: modular l'accés a l'espai protegit per mitjans no motoritzats i fer que el Parc es relacioni amb altres espais oberts metropolitans.

Amb tot plegat, el model d'ús públic del PEPNat té com a objectiu principal la gestió sostenible de l'ús social del Parc, per mantenir i millorar les condicions ambientals de l'espai protegit. La seva finalitat, per tant, és que la preservació de la biodiversitat, la conservació dels processos ecològics, el control i mitigació de les alteracions, la potenciació dels serveis ecosistèmics i el manteniment i la millora del paisatge puguin ser compatibles amb el gaudi per a la salut, el lleure, l'esport i el coneixement de l'espai natural per part de la població metropolitana.







Marta Doñoro

Això vol dir que la ciutadania metropolitana ha fet seu aquest espai natural protegit i l'ha incorporat en les seves activitats de lleure, d'esbarjo i d'esport. Per nosaltres això és molt important i considerem que dona un gran valor en aquest espai natural protegit, però alhora és necessari pensar en elements que regulin i ordenin aquest ús públic per tal que sigui compatible amb la conservació d'aquest espai.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.