Com preparen el 2023 postpandèmic les entitats de Sant Cugat?

Diverses associacions de la ciutat expliquen a Cugat Mèdia els seus propòsits principals per aquest any


  • Comparteix:

Una imatge d'arxiu de la Festa de Tardor del 2021 / Foto: Ajuntament

Una imatge d'arxiu de la Festa de Tardor del 2021 / Foto: Ajuntament

Les entitats i associacions socials de Sant Cugat inicien un 2023 ple de reptes i oportunitats al davant. Després de més de dues temporades marcades per la crisi sanitària, els col·lectius santcugatencs es mostren il·lusionats per recuperar la normalitat prepandèmica però, sobretot, per engegar una nova etapa marcada de noves fites i il·lusions. D'entre tots els propòsits, la majoria d'entitats comparteixen la voluntat d'augmentar la seva presència i participació a la ciutat per a millorar la qualitat de vida dels santcugatencs, segons han explicat els seus representants a Cugat Mèdia.


Geganters de Sant Cugat

El president dels Geganters de Sant Cugat, Ferran Ballester, ha explicat que enguany l'entitat es proposa seguir amb les seves trobades habituals arreu de Catalunya i recuperar algunes de les activitats que no van poder fer el 2022. Per aquest 2023, destaca, "un altre dels objectius és elaborar un manual, juntament amb l'agrupació de colles geganteres de Catalunya, que serveixi de guia perquè les colles interessades puguin saber com transportar, exposar i reparar els seus gegants".

Imatge d'arxiu d'una trobada gegantera a la plaça d'Octavià, a Sant Cugat

Imatge d'arxiu d'una trobada gegantera a la plaça d'Octavià, a Sant Cugat / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


Ateneu Santcugatenc

El president de l'Ateneu Santcugatenc, Àlvar Roda, confia que aquest 2023, "l'Ateneu sigui reconegut com a club social per part de les institucions, per a poder comptar amb més pressupost, acollir molta més gent i oferir un servei de millor qualitat". Segons Roda, l'objectiu és "seguir treballant per construir un espai d'acollida que integri les persones amb diagnòstics de salut mental dins totes les seves activitats".

Sant Cugat Comerç

La gerent de Sant Cugat Comerç, Adela Burgos, assegura que aquest any l'associació té el repte de "fer accions que atreguin els clients als carrers de Sant Cugat" i "emprendre passes cap a la digitalització" perquè els seus comerciants associats puguin fer front a l'increment de vendes en línia. Burgos creu que el futur del petit comerç de Sant Cugat implicarà buscar la sinergia entre la digitalització i l'atenció presencial.

Sindicat de Llogateres

Des del Sindicat de Llogaters, Francesc Dalmau ha explicat que els objectius per al 2023 són semblants als de l'any passat: "El que volem és continuar reivindicant el dret a l'habitatge a Sant Cugat per fer visible aquesta problemàtica existent", explica. Des de l'entitat s'anima a la ciutadania a assistir a les assemblees obertes que convoquen cada dues setmanes per sumar forces i així aconseguir que els abusos, com els desnonaments, no quedin "invisibilitzats".

Imatge d'arxiu del Sindicat de Llogaters de Sant Cugat

Imatge d'arxiu del Sindicat de Llogaters de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia


Sant Cugat Empresarial

Des de Sant Cugat Empresarial, el seu president, Jaume Vives ha explicat que l'objectiu principal per aquest 2023 és "continuar la tasca de l'any 2022, en el sentit d'incrementar la nostra presència a Sant Cugat i ser la veu del teixit empresarial, especialment aquest any electoral que serà més rellevant que mai". "Volem seguir teixint les complicitats i trobar objectius comuns amb la ciutat, amb els seus representants tant polítics com socials" ha conclòs.

Coordinadora d'Entremesos de Cultura Popular i Tradicional Catalana de Sant Cugat

Des de la Coordinadora Entremesos, Marc Puiggarí, explica que aquest 2023 preveuen acabar de finançar els projectes que tenen amb l'ajuntament i amb algunes entitats. A més, Puiggarí destaca que enguany tenen previst assistir a l'aniversari de la Creu Roja i el de Jeroni Moragas, dos esdeveniments que esperen que siguin un èxit.

Castellers de Sant Cugat

El cap de colla dels Gausacs, Marcel Serra, assegura que aquesta temporada els Castellers volen recuperar la normalitat prepandèmica, plantejant-se reptes castellers importants "que vagin més enllà de descarregar els castells bàsics de vuit". Per a fer-ho, assegura que la clau serà "ser molts castellers als assajos i tenir unes pinyes molt grans", i sobretot, "que Sant Cugat sàpiga que els Gausacs són la seva colla castellera". Serra també ha explicat a Cugat Mèdia que aquest any els Gausacs inauguraran nou local al carrer Sant Bonaventura 17.

Imatge d'arxiu d'un 5d7 dels Gausacs a la plaça d'Octavià, a Sant Cugat

Imatge d'arxiu d'un 5d7 dels Gausacs a la plaça d'Octavià, a Sant Cugat / Foto: Ajuntament de Sant Cugat


Coordinadora d'Entitats Esportives

Des de la Coordinadora Entitats Esportives, Rafa Robledo, destaca que aquest any serà "especial" perquè tenen com a repte continuar elaborant continguts per la revista que van crear l'any passat. Des de l'associació creuen que és aquesta és l'única manera "d'unir-nos, consolidar-nos i donar veu als nostres esportistes". D'altra banda, Robledo espera que amb les pròximes eleccions hi hagi un canvi de govern i així aconseguir una millora en l'esport. "Ens agradaria que hi hagués un nou concepte organitzatiu i potser amb un nou govern encara tindríem alguna esperança", explica.

Dissidència Sònica

Un dels membres de Dissidència Sònica, Quiman Segura, destaca que el principal objectiu del sindicat és "aconseguir una sala de concerts autogestionada". "En un dels plens del 2004 es va aprovar la construcció d'aquesta sala, però estem el 2023 i encara no s'ha fet", denúncia Segura en explicar que la petició no apareix actualment en el programa electoral de cap partit polític de Sant Cugat. D'altra banda, des de Dissidència Sònica, es reclama que els tràmits burocràtics "s'alleugereixin" perquè el 2022 van tenir molts problemes per fer activitats culturals al carrer i que cal un "màster" per poder fer bé tots els tràmits.

AprÒpera

El director artístic d'AprÒpera, Marc Sala, assegura que el seu objectiu per al 2023 és esdevenir un laboratori d'òpera, ser "un planter que impulsi els nous talents del país i els ajudi a accedir a la professió". Per Sala, el repte és "convertir-se en un pont útil per a la professionalització de les persones amb un cert bagatge dins del sector" i també "aconseguir finançament privat i un espai on poder dur-ho a terme". El director conclou que el més bonic serà, sobretot, "seguir establint sinergies amb la resta d'entitats culturals de Sant Cugat".

Taller Jeroni de Moragas

La gerent del Taller Jeroni de Moragas, Cristina Monteagudo, afirma que aquest 2023 volen continuar integrant-se amb altres entitats de l'economia social i solidària "per engegar projectes que tinguin impacte social que puguin donar oportunitats a persones amb diversitat intel·lectual o problemàtica de trastorn mental". Monteagudo assegura que el 2022 ha estat un any "molt profitós" i confia que al llarg del 2023 puguin "consolidar totes les aliances i dur a terme tots els seus projectes plantejats".

Imatge d'arxiu de l'entitat Jeroni Moragas, a Sant Cugat

Imatge d'arxiu de l'entitat Jeroni Moragas, a Sant Cugat / Foto: Jeroni de Moragas Radio


Marea Blanca Sant Cugat

Des de Marea Blanca es proposen el repte de crear la taula de sanitat que fa dos anys que persegueixen, per tal de cobrir i millorar l'assistència sanitària de Sant cugat. Una de les membres del col·lectiu, Assun Reyes, creu que és prioritari aconseguir que hi hagi "una transparència amb les dades d'assistència i amb les dades de gestió sanitàries de cara aquest 2023". Reyes també assegura que continuaran defensant el 25% per l'atenció primària i demana unes condicions dignes de treball per als treballadors sanitaris i una bona qualitat assistencial.

SantCugatCreix

El president de SantCugatCreix, Mauri Benito, creu que el principal repte d'aquest any serà enfortir l'associació. L'entitat es marca com a objectiu "tornar a la normalitat absoluta, recuperar els esportistes que han anat posposant la pràctica esportiva i que les competicions no s'aturin". D'altra banda, Benito explica que vetllaran per seguir potenciant la quota d'esportistes femenines als seus clubs. "Ja som meitat homes i meitat dones, i aquest fet clarament enfoca el nostre principi fundacional d'igualtat en l'esport femení", ha detallat. Benito també ha avançat que al febrer l'entitat viurà un canvi de presidència.

Plataforma de Pensionistes de Sant Cugat

Els Pensionistes de Sant Cugat es marquen dos objectius principals per al 2023 al seu full de ruta. Segons ha explicat una de les representants del col·lectiu, Neus Medina, el primer objectiu és continuar lluitant per la millora de la sanitat pública, ja que "gairebé el 80% dels usuaris de la sanitat són persones grans". D'altra banda, Medina destaca que l'altre gran repte és reactivar l'elaboració d'un pla estratègic per la gent gran a Sant Cugat, fer una diagnosi que permeti "traçar polítiques en funció de les mancances que hi ha per la gent gran a la ciutat". Finalment, Medina també ressalta que lluitaran perquè Sant Cugat pugui tenir una segona residència pública per a la gent gran.

Imatge d'arxiu d'una manifestació dels pensionistes, a Sant Cugat

Imatge d'arxiu d'una manifestació dels pensionistes, a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia


Oxfam Intermón

El responsable de comunicació d'Oxfam Intermón, Ton Marimon ha explicat que aquest 2023 l'entitat vetllarà per mantenir la tradició del mes del comerç just i per seguir participant de les activitats de la ciutat en dates assenyalades. "Un dels objectius que tenim és participar en les activitats que pugui organitzar l'ajuntament pel dia de la dona, per part nostra sempre intentem sumar-nos a les iniciatives o ser nosaltres qui liderem alguna de les activitats", ha conclòs.




























Marc Sala, AprÒpera

L'objectiu d'AprÒpera per al 2023 és ser una escola d'òpera per a gent que ja té un bagatge, que té un peu entre el conservatori i l'escena professinal. De cara el futur voldriem insistir més en esdevenir un laboratori d'òpera on es pugin desenvolupar els nous talents del país i ajudar-los a accedir a la professió.

Marcel Serra, Gausacs

La pandèmia va fer molt mal a les colles castelleres. El nostre repte serà recuperar la normalitat plantejant-nos reptes castellers importants que vagin més enllà de descarregar els castells bàsics de vuit. Per a fer-ho, la clau serà ser molts castellers als assajos i tenir unes pinyes molt grans.

Neus Medina, Pensionistes

El que més ens pot preocupar ara és la sanitat pública. A part del pla estratègic, que és important pel poble. Fer una diagnosi i traçar polítiques en funció de les mancances que hi ha per la gent gran a Sant Cugat és importantíssim. Ara mateix el full de ruta dels pensionistes són la sanitat i el pla estratègic.

Ferran Ballester, Geganters

La principal és l'elaboració d'un protocol, juntament amb l'agrupació de colles geganteres de Catalunya, que serveixi de guia perquè les colles geganteres puguin saber com transportar, exposar i reparar els seus gegants.

Quiman Segura, Dissidència Sònica

El més important és el de sempre, el que portem reclamant des de fa 23 anys: que hi hagi una sala de concerts de capacitat mitjana a Sant Cugat. És el que hi ha a totes les ciutats i aquí no n'hi ha sigut mai. Nosaltres ens conformaríem que això aparegués als programes dels partits polítics.

Rafa Robledo, Coordinadora Entitats Esportives

És el segon any que consolidem la nostra revista, que vam crear l'any 2022. És important perquè creiem que els 30 clubs que tenim associats es mereixen això i molt més. És la manera que té la coordinadora per fer una tasca de conjunció del món esportiu dins de Sant Cugat i pensem que la revista això ho pot complir.

Cristina Monteagudo, Taller Jeroni de Moragas

Des del Taller Jeroni de Moragas, volem continuar integrant-nos amb altres entitats de l'economia social i solidària per engegar projectes que tinguin impacte social que puguin donar oportunitats a persones amb discapacitat intel·lectual o problemàtica de trastorn mental.

Adela Burgos, Sant Cugat Comerç

El nostre objectiu serà fer accions que atreguin els clients als carrers de la ciutat i un gran repte serà la digitalització. Creiem que el futur del petit comerç implica buscar la sinergia entre la digitalització i l'atenció presencial.

Mauri Benito, SantCugatCreix

El nostre objectiu és enfortir l'associació. Ja som 6 clubs i l'última incorporació és la gimnàstica artística. La gimnàstica ens aporta una quota d'esportistes femenines molt important i clarament enfoca el nostre principi fundacional d'igualtat en l'esport femení.

Àlvar Roda, Ateneu

A l'Ateneu tenim un espai de salut mental, on acollim a gent i l'Incloem dins les nostres activitats. Estem intentant que les persones confiïn en nosaltres per portar la seva gent, tenint cura de la salut mental que és tant necessària.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.