El CUAP de Sant Cugat atén 49.000 pacients en el seu primer any de funcionament

El 97% dels pacients han estat atesos al mateix centre sense haver de ser derivats a un altre hospital


  • Comparteix:

Entrada del CUAP de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Entrada del CUAP de Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El CUAP Sant Cugat ha atès 49.000 pacients el primer any de funcionament. El CAP Sant Cugat va obrir a principis de 2022 un espai per atendre urgències durant les 24 hores del dia i derivar els casos més greus als hospitals si cal. D'aquests quasi 50.000 casos atesos, el 97% s'han pogut resoldre en el mateix CUAP. El nou servei també fa atencions domiciliàries i, en aquest any, ha atès 800 pacients a casa seva. L'obertura d'aquest nou espai ha creat una desena de llocs de treball. A banda, des de la conselleria de Salut han explicat que en els propers mesos s'incorporaran un fisioterapeuta a cada CAP i un higienista dental al centre de Valldoreix.

La coordinadora del servei de medicina del CUAP, Marta Serra, ha explicat que l'obertura del CUAP ha donat eines per fer un millor seguiment a aquests pacients, com l'obertura d'un espai de radiografia, màquines d'ecografia i màquines d'analítica, cosa que ha ajudat als pacients i l'equip del CUAP per fer una millor detecció de la patologia i d'una forma més ràpida.

Serra ha posat èmfasi en el fet que l'obertura d'aquest espai ha ajudat a fer un millor seguiment, ja que els resultats es poden donar al CUAP en comptes de derivar els pacients a un hospital. Serra també destacat la feina que fan al centre, on menys del 3% dels pacients han estat derivats a un centre hospitalari, mentre que la resta de consultes les han pogut resoldre al centre.

Més personal

Per la seva banda, la coordinadora del personal d'infermeria del CUAP, Itziar Caballero, ha parlat sobre l'increment de personal. Quan es va obrir l'espai es van contractar 10 especialistes: quatre metges i sis infermeres, auxiliars i tècnics, que han completat el personal del centre.

Urgències pediàtriques?

Respecte a la petició històrica de Sant Cugat de poder tenir urgències pediàtriques, Itziar Caballero ha explicat que tot el personal s'ha format en servei d'urgències pediàtric i adult, el que ha donat molta experiència a l'equip en aquest àmbit.

A banda, les coordinadores han afirmat en què hi ha hagut una bona acollida per posar-se la quarta dosi de la vacuna de la Covid-19, sobretot entre la població de més de 60 anys. Serra i Caballero han coincidit en el fet que la gent ha perdut la por de la vacuna, ha vist que és segura i que no impedeix seguir amb la vida normal.

Reforços pels CAP

A la roda de premsa d'aquest dimarts també ha estat present el director del sector sanitari del Vallès Occidental Oest de CatSalut, David Ferràndiz, qui ha defensat el paper dels CUAP, que ajuden a no sobresaturar les urgències hospitalàries. Ferràndiz també ha confirmat nous reforços per als CAP de Sant Cugat que s'incorporaran els pròxims mesos: un fisioterapeuta a cada CAP i un higienista dental al centre de Valldoreix.




Marta Serra

En el CUAP durant tot aquest any hem guanyat una atenció 24 hores de proves diagnostiques com són les radiografies. Això ens permet visitar a pacients a fractures, que abans es derivaven a altres centres hospitalaris.

David Ferrandiz

Així evitem que se sobresaturin les urgències d'hospitals i podem utilitzar un servei de proximitat i de resolució. Jo crec que és el gran guany que hi ha a nivell estratègic, el tenir un CUAP a la ciutat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.