Barcelona i Rubí, destinacions principals dels qui marxen de Sant Cugat

De les persones que marxen, més del 20% marxa a la capital catalana i un 10% opta per Rubí


Temes relacionats

De Barcelona a Sant Cugat; de Sant Cugat a Rubí (30/gen/23)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu de la rotonda de l'Hipòdrom / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Imatge d'arxiu de la rotonda de l'Hipòdrom / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Barcelona és el municipi que més població aporta a Sant Cugat, i també és el destí principal de la gent que marxa de Sant Cugat. El 28,8% dels nouvinguts a la ciutat provenen de la capital catalana, només superats per persones provinents de l'estranger (31,6%). Pel que fa als que marxen, el 22,2% es muden a Barcelona i un 10,6% es queden ben a prop, a Rubí.

Tot plegat són dades de 2015 a 2020 de l'informe 'Dinàmiques residencials i riscos de desplaçament de població a Sant Cugat del Vallès', elaborat pel Grup d'Estudis sobre Territori, Energia i Societat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per encàrrec de l'Ajuntament.

La població de Sant Cugat pràcticament s'ha duplicat en l'últim quart de segle. De fet, és el municipi català de més de 50.000 habitants que més ha crescut, amb diferència. En concret, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), Sant Cugat tenia l'1 de gener del 2022 95.725 habitants, mentre que el 1998, fa 24 anys, en registrava 50.529. El creixement, per tant, és del 89,45%.

Els moviments migratoris, a banda de fer créixer la població, també han servit per modificar el perfil socioeconòmic de la ciutadania. L'any 1997 el percentatge de persones de més de 24 anys que tenien estudis superiors representava el 38% de la població (llavors de 47.489 habitants); el 2019, aquest percentatge ascendia al 58,5%. L'estudi assenyala que, si bé aquest increment s'ha produït al conjunt del territori català, a Sant Cugat és més accentuat; la ciutat és el municipi català amb més població amb estudis superiors.

Nouvinguts a Sant Cugat

Segons l'informe, l'emigrant tipus de Sant Cugat és una persona més jove que la població resident, majoritàriament amb estudis universitaris i amb nacionalitat espanyola. El document assenyala que el percentatge de persones amb estudis superiors que es muden a Sant Cugat és superior del de la mitjana metropolitana.

Entre 2015 i 2020, els països estrangers (31,6%) són els principals emissors de població migrant a Sant Cugat. Els segueix Barcelona (28,8%), Rubí (4,8%), Cerdanyola (2,4%), Terrassa (1,9%), Sabadell (1,7%) i Madrid (1,5%). Pel que fa a procedències estrangeres, el 2,1% de nouvinguts arriben de l'Equador, un 1,5% de França, un 1,5% dels Estats Units i un 1,4% de l'Argentina.

Adeu a Sant Cugat

El perfil de les persones que marxen de Sant Cugat és similar al dels que arriben: joves, amb estudis superiors i de nacionalitat espanyola.

La gran majoria de persones que abandonen la ciutat (32%) es queden a la província de Barcelona. Segmentat per municipis, Barcelona es troba al capdamunt (22,2%), seguida de Rubí (10,6%), Terrassa (3,6%), Cerdanyola (2,8%), Sabadell (1,8%), Madrid (1,3%), Sant Quirze (1,1%) i L'Hospitalet (1%). Els Estats Units (0,8%) i Alemanya (0,7%) són les destinacions internacionals més triades.

Cugat Mèdia ha parlat amb una família que fa poc s'ha mudat de Barcelona a Sant Cugat, i amb un veí que ha traslladat la seva residència a l'altra banda de l'AP-7 (Rubí). Ens han explicat motius que els han dut a fer aquest canvi de vida en aquest reportatge.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.