El Centre de Salut Mental del CAP va atendre l'any passat 23 casos d'intent de suïcidi

Entre el 15 i el 20% de pacients que atén el CSMA és per trastorns o episodis depressius


Temes relacionats

'La depressió no la cures, però aprens a conviure amb ella' (13/gen/23)

Els antidepressius, entre els medicaments més venuts a les farmàcies de Sant Cugat (13/gen/23)


  • Comparteix:

Imatge d'arxiu del CAP Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Imatge d'arxiu del CAP Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

El Centre de Salut Mental d'Adults (CSMA) de Sant Cugat va atendre l'any passat 23 casos d'intent de suïcidi; són cinc més dels que es van registrar el 2021. Ho ha explicat a Cugat Mèdia el responsable d'aquest servei, el doctor Alexandre González, que ha explicat que durant el 2021 (les dades de 2022 encara s'estan recollint) el CSMA va atendre 1.100 pacients, dels quals 370 són primeres visites. De totes les atencions que es van fer, més del 10% acaben amb un diagnòstic de depressió major i en més d'un 5% es detecten episodis depressius, lligats a altres diagnòstics, com per exemple de trastorn bipolar. Així, la depressió és un tret comú entre el 15 i el 20% dels pacients del CSMA. Les conductes suïcides, ha explicat el Dr. González, estan lligades habitualment a la depressió.

D'aquesta manera, s'ha produït un increment en els casos d'atencions per conductes suïcides. Es tracta d'un creixement que el psiquiatra del CSMA atribueix al context social i econòmic: "Veurem com afecta aquest 2023, això ens preocupa", ha reflexionat.

Aquest divendres, 13 de gener, es commemora el Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió.

Què cal saber sobre la depressió?

Patir insomni, tenir idees lligades a la mort i una manca de pla vital són alguns dels trets característics que tenen les persones que pateixen depressió. Tot plegat es comença a fer tangible, ha explicat el responsable de CSMA Sant Cugat, el doctor Alexandre González, quan s'afecta el dia a dia en la vida personal o professional. Davant d'aquesta situació, ha explicat el psiquiatra, cal buscar ajuda professional, que té en les seves mans la clau per trobar una sortida: fer un bon diagnòstic. "No es tracta igual un episodi depressiu dins d'un trastorn bipolar que un trastorn depressiu recurrent", ha exemplificat. Un cop detectat el problema, prendre els antidepressius corresponents i fer psicoteràpia són part essencial del tractament.

La Generalitat estableix accions per millorar la detecció i l'abordatge de la conducta suïcida, independentment de les causes. Aquells que ho necessitin, poden contactar amb el telèfon 061, que és la via per a l'atenció no presencial al suport i a l'acompanyament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.