Ona Carbonell: 'No s'ha de renunciar a l'esport per ser mare, ni a ser mare per l'esport'

La nadadora ha participat aquest dijous a 'Maternitat i esport', la primera xerrada del nou cicle SC Trade Center Talks


  • Comparteix:

Maria Manén, Ona Carbonell i Anna Comet a la primera SC Trade Center Talk / Foto: Ajuntament

Maria Manén, Ona Carbonell i Anna Comet a la primera SC Trade Center Talk / Foto: Ajuntament

Una xerrada al voltant de la maternitat i l'esport ha estrenat, aquest dijous, les SC Trade Center Talks, un cicle de conferències per donar veu a le dones esportistes que compaginen l'esport d'elit amb la maternitat. La doble medallista olímpica Ona Carbonell, l'atleta de trial Anna Comet i la membre de la junta del DSV Club Voleibol Sant Cugat Maria Manén han compartit amb una quarantena d'assistents les seves experiències en primera persona. Totes tres coincideixen en què 'la conciliació és possible', però que no és gens fàcil i que 'encara queda molt camí per fer'.

La nadadora té clar que "no s'ha de renunciar a ser esportista per ser mare, ni s'ha de renunciar a ser mare per ser esportista". És amb aquest propòsit que es va animar a gravar un documental sobre la seva experiència a les Olimpíades de Tòquio, en les quals va participar quan el seu primer fill encara no tenia l'any. "Ens falten referents. Les històries hi són, però no es visibilitzen", lamenta. I és per això, i amb l'objectiu de posar-ho més fàcil a les dones de les generacions futures, que està creant, juntament amb el Comitè Olímpic Internacional, un departament de maternitat i esport. Algunes de les accions que vol impulsar és l'obertura d'escoles bressol als centres d'alt rendiment, la instal·lació de sales de lactància i la possibilitat de viatjar amb el nadó, entre d'altres.

Fer esport durant l'embaràs

Per la seva banda, l'atleta Anna Comet ha explicat la falta d'informació respecte a l'esport i la gestació que es va trobar un cop es va quedar embarassada. Ara sap que tant per la mare com pel nadó és molt bo fer esport durant l'embaràs i, de fet, ella mateixa va córrer deu quilòmetres tres dies abans de donar a llum. Tot plegat ho explica a través de les seves xarxes socials, perquè altres dones sí que tinguin aquest referent i sàpiguen que "si t'organitzes i tens voluntat, és possible compaginar-ho tot". No obstant això, l'esportista també reconeix que la gent encara se sorprèn quan viatja per competir, deixant el seu fill a casa, tot i que es quedi amb el seu pare. "Jo seré feliç quan no diguin que el faig és extraordinari, sinó que es normalitzi ser mare i seguir fent esport de competició", ha conclòs.

La gestió esportiva

Per acabar, la santcugatenca Maria Manén ha parlat de la seva experiència en l'àmbit de la gestió. Segons ha explicat, encara costa molt que les mares de les jugadores del club s'animin a formar part de la junta. "És una feina voluntària i a les dones encara els costa renunciar al temps que suposadament han de dedicar als fills", ha dit. En aquest sentit, ella assegura que prefereix dedicar menys temps a les seves filles, però de més qualitat, a banda que la tasca que fa al club també l'omple com a persona i serveix d'exemple per a les seves filles.

El periodista Marc Martí ha estat l'encarregat de conduir l'acte, que també ha comptat amb la presència de l'alcaldessa, Mireia Ingla, i el regidor d'Esports, Francesc Carol.


Ona Carbonell

La meva intenció és visibilitzar que no s'ha de renunciar a ser esportista d'elit per ser mare, ni a ser mare per ser esportista d'elit, però sí que s'ha de reivindicar i visibilitzar que la conciliació no existeix com hauria d'existir, falten moltes millores.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.