De Barcelona a Sant Cugat; de Sant Cugat a Rubí

Cugat Mèdia parla amb dos testimonis que representen moviments migratoris que tenen Sant Cugat com a eix


Temes relacionats

Barcelona i Rubí, destinacions principals dels qui marxen de Sant Cugat (30/gen/23)


  • Comparteix:

Félix Pueyo i la seva família i Jaume Mestres / Fotos: Cedida i Cugat Mèdia

Félix Pueyo i la seva família i Jaume Mestres / Fotos: Cedida i Cugat Mèdia

Fèlix Pueyo i la seva família van canviar Barcelona per Sant Cugat fa tres anys. La proximitat amb la capital catalana i l'estil de vida a Sant Cugat són alguns dels factors que han convençut aquests nous santcugatencs. Aquesta és una cara de la moneda, els que venen a Sant Cugat; a l'altra hi ha els que marxen. Aquest és el cas d'una cara ben coneguda al poble: el Trico, que ha decidit marxar de la ciutat i s'ha mudat a Rubí. Els motius són, bàsicament, econòmics; tot i això, segueix fent vida social i laboral a Sant Cugat. Cugat Mèdia ha parlat amb Félix Pueyo i Trico sobre les seves experiències canviant de localitat.

Sant Cugat és un eix de migracions internes a la demarcació de Barcelona. Prop del 30% dels nouvinguts a la ciutat provenen de la capital catalana, que, d'altra banda, acull més del 20% de les persones que marxen de Sant Cugat. Rubí és també una de les destinacions preferides pels santcugatencs que marxen: un 10% trien la ciutat veïna. Són dades de 2015 a 2020 de l'informe 'Dinàmiques residencials i riscos de desplaçament de població a Sant Cugat del Vallès', elaborat pel Grup d'Estudis sobre Territori, Energia i Societat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) per encàrrec de l'Ajuntament.

Marxar, però a tocar de Sant Cugat

Jaume Mestres, el Trico, a la plaça d'Augusta

Jaume Mestres, el Trico, a la plaça d'Augusta / Foto: Cugat Mèdia

Jaume Mestres és santcugatenc de tota la vida. Vinculat al món musical de la ciutat, a través de Sotasons, el Trico també és una cara ben coneguda al centre, i se'l veu sovint a la plaça d'Augusta. Després de viure vuit anys sol, fa poc va decidir marxar a Rubí. Ho atribueix a qüestions econòmiques: "El mercat és el mercat; la gent de tota la vida d'aquí i que no té poder adquisitiu ha de marxar". "Va arribar un moment en què m'ofegava i em va sortir l'oportunitat de viure amb un amic a Rubí", ha explicat. De fet, el canvi és notable, ja que ha passat de pagar 700 euros per un pis de 40 metres quadrats al centre de Sant Cugat a pagar 500 per compartir un habitatge de 100 metres quadrats amb 37 de terrassa a tocar de l'estació de Rubí.
El mercat és el mercat; la gent de tota la vida d'aquí i que no té poder adquisitiu ha de marxar.

Malgrat haver marxat, el Trico assenyala que segueix fent vida a Sant Cugat. "Des de casa fins al centre trigo 20 minuts", ha explicat. "Es fa estrany, però al final la feina i la vida social les tinc aquí", ha reflexionat.

Segons l'informe, l'emigrant tipus de Sant Cugat és una persona més jove que la població resident, majoritàriament amb estudis universitaris i amb nacionalitat espanyola. El document assenyala que el percentatge de persones amb estudis superiors que es muden a Sant Cugat és superior del de la mitjana metropolitana.

Nouvinguts a Sant Cugat

Félix Pueyo, a l'esquerra, amb la seva família

Félix Pueyo, a l'esquerra, amb la seva família / Foto: Cedida

Félix Pueyo va marxar de les Corts, a Barcelona, per instal·lar-se al barri de Can Mates de Sant Cugat, l'agost de 2020, amb la seva dona i els seus dos fills. El que més els agrada de la ciutat és que "hi ha molt espai entre els edificis", així com les zones verdes, els parcs i els carrils bici. Pueyo també destaca "l'encant del centre del poble", una zona que troba "molt acollidora". L'única cosa que millorarien és el deteriorament de l'asfaltat. "On vivim hi ha molts sots, però tampoc és una cosa tan important", reconeix.
Hi ha molts parcs, moltes zones verdes, molts carrils bicis, i la veritat és que l'encant del centre del poble és molt acollidor.

Com que no han canviat de feina, i treballen a Barcelona, segueixen anant-hi sovint i, per fer-ho, utilitzen el transport públic. "Des d'aquest any, els Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) han augmentat la freqüència, i funcionen gairebé com el metro", comenta Pueyo.

El perfil de les persones que marxen de Sant Cugat és similar al dels que arriben: joves, amb estudis superiors i de nacionalitat espanyola.




Félix Pueyo

Hi ha molt espai entre edificis, com a mínim a la zona on vivim, hi ha molts parcs, moltes zones verdes, molts carrils bicis, i la veritat és que l'encant del centre del poble és molt acollidor.

Jaume Mestres

De passar d'un pis molt cèntric de 40 metres quadrats, que pagava 700 euros al mes, a un pis de 100 metres quadrats i pago 200 euros menys.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.