Cecilia Delgado (sociòloga): 'Els mormons no són polígams, només ho són els fonamentalistes'

L'especialista en sociologia de la religió explica al 'Connectats' les principals característiques de l'església de Jesucrist dels Sants dels Darrers


  • Comparteix:

Temple mormó d'Ogden a l'estat de Utah, als Estats Units / Foto: Pixabay

Temple mormó d'Ogden a l'estat de Utah, als Estats Units / Foto: Pixabay

Els coneguts com a mormons, o membres de l'església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, són una congregació religiosa estatunidenca originària de la capital de l'estat de Utah, Salt Lake City. Aquest grup religiós va arribar a Espanya gràcies a les xarxes migratòries que promou la mateixa comunitat, període en què els joves dediquen un any de la seva vida a la missió. Cecilia Delgado, investigadora postdoctoral i membre del grup de recerca en investigacions en sociologia de la religió de la UAB, ha explicat al programa 'Connectats' més detalls sobre aquesta congregació religiosa que ha decidit construir el seu segon temple a Espanya a Sant Cugat.

ESCOLTA-HO

Fundats l'any 1830 per Joseph Smith, els mormons són un grup cristià que reconeix la Bíblia però que també disposa d'un altre llibre sagrat: 'The book of mormon' o 'Llibre del mormó', i és per això que molta gent els anomena d'aquesta manera. Tot i això, la investigadora Cecilia Delgado afirma que ells rebutgen la paraula 'mormó'.

L'església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies no és trinitària, és a dir, que reconeixen només al fill Jesús. El grup religiós creu que Jesús ressuscitat va seguir predicant i ho va fer al continent americà. El 'Llibre del mormó' és la història que Joseph Smith anomena "la primera visió" on diu que Jesucrist se li apareix i li diu que tots els relats que hi havia hagut prèviament estaven malinterpretats.

Delgado explica que unes dècades després de la seva fundació, a finals del segle XIX, el grup va patir una escissió. Originàriament, la congregació era polígama, però la poligàmia es va prohibir dins l'església. Els fonamentalistes, defensors de la poligàmia, van decidir separar-se del grup, mantenint-se allunyats de la vida pública. Des de llavors, els mormons han estat separats entre els polígams i els monògams i explica que és erroni assumir que la majoria del grup defensa la multiplicitat de matrimonis d'un mateix d'individu, ja que actualment el nombre de fonamentalistes és minoritari.

L'església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies, explica Delgado, és una comunitat molt unida i que sol tenir famílies nombroses. Tots donen una part del seu sou a la comunitat i tots els joves donen un any de la seva vida a la missió. Una pràctica molt característica de la congregació és la de preparar-se per la fi dels dies, com bé indica el seu nom "l'església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies". A més, no poden prendre cap aliment ni beguda que pugui alterar la seva percepció o contaminar el seu cos. Aquesta prohibició inclou el consum de begudes alcohòliques o que continguin cafeïna.

Els mormons aviat disposaran de dos temples a l'Estat espanyol: un que es troba a Madrid i va ser construït l'any 1999 i l'altre, que serà construït pròximament a Sant Cugat, com ha anunciat l'Església de Jesucrist dels Sants dels Darrers Dies a la seva web.










Cecilia Delgado

Sobre todo estas escisiones estuvieron asociadas a que, en su origen, practicaban la poligamia y que hacia finales del siglo XIX esta práctica es prohibida por la iglesia. Hay grupos que se separan y que van a ser grupos fundamentalistas.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.