Sant Cugat rebrà aigua regenerada per a usos municipals, recreatius i industrials

La ciutat, amb Cerdanyola i la UAB, rebrà un milió de metres cúbics procedents del riu Sec de Sabadell, gràcies al projecte de l'AMB i l'ACA


  • Comparteix:

Imatge de després de la presentació del projecte d'aigua regenerada / Foto: Cugat Mèdia

Imatge de després de la presentació del projecte d'aigua regenerada / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat, Cerdanyola i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) rebran prop d'un milió de metres cúbics d'aigua regenerada, que equivalen aproximadament al 10% del consum total d'aigua potable de les tres ubicacions. Aquest projecte, desenvolupat per l'Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), consisteix en l'aprofitament d'aigua regenerada produïda fora del territori metropolità, concretament de l'estació depuradora del riu Sec de Sabadell, que actualment produeix més aigua de la que es necessita per mantenir el seu cabal ecològic. Per tant, l'objectiu és poder subministrar aquesta aigua, a partir d'una canalització, a Sant Cugat, Cerdanyola i la UAB, per a usos municipals, recreatius i industrials.

Pel que fa a l'execució de l'obra, està inclosa en la planificació de l'ACA per als pròxims sis anys i té un import estimat de 5 milions d'euros. La notícia s'ha presentat aquest dijous a l'Hotel Holiday Inn de Sant Cugat i hi ha assistit l'alcaldessa, Mireia Ingla; el president de Sant Cugat Empresarial, Jaume Vives; el director de l'ACA, Samuel Reyes; i el vicepresident d'Ecologia de l'AMB, Eloi Badia.

Ingla s'ha mostrat "satisfeta" pel projecte i ha alertat de "l'emergència climàtica" i de la "necessitat de gestionar els serveis públics des de la sostenibilitat". Per això, ha destacat l'aigua com a "element principal i bàsic" per cuidar el "verd urbà" i mantenir la ciutat. Aquesta iniciativa permetrà a l'Ajuntament i al sector privat disposar de més aigua.

El director de l'ACA, Samuel Reyes, ha concretat que la intenció és que "clients potencials utilitzin aquesta aigua regenerada i deixin d'utilitzar les fonts naturals" per ser "més resilients" en aquest "període de sequera". Per tant, l'aigua regenerada "permet continuar fent el nostre dia a dia".

"Volem anar ampliant aquests usos d'aigua regenerada", ha ressaltat el vicepresident d'Ecologia de l'AMB, Eloi Badia. També ha esmentat que es tracta d'"una aposta molt important per no dependre d'aigua potable" i que ja han començat els estudis per poder "començar les obres a partir de l'any 2024" i així tenir "una major garantia en els anys vinents".

La necessitat de l'aigua regenerada

El Pla estratègic del cicle integral de l'aigua (PECIA) del territori metropolità preveu que el 2050 hi haurà un dèficit hídric d'aigua potable a la metròpolis si no es reutilitza aigua. Per això, l'AMB i l'ACA estan intensificant la producció d’aigua regenerada per fer front a la sequera, amb l'objectiu de disposar de més aigua, preservar reserves estratègiques com l'aqüífer del delta del Llobregat i evitar l'alliberament d'aigua dels embassaments.

L'ACA, destinarà 120 milions d'euros a la construcció de noves estacions de regeneració d'aigua amb l'objectiu de duplicar la producció d'aquest recurs.






Mireia Ingla

La necessitat de gestionar els serveis públics des de la sostenibilitat i l'aigua és un element principal i bàsic en una ciutat on tenim molta despesa.

Samuel Reyes

Els clients potencials que poden existir podran utilitzar aquesta aigua regenerada i deixaran d'utilitzar les fonts naturals.

Eloi Badia

Volem anar ampliant aquests usos d'aigua regenerada.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.