Qui hi ha darrere dels trencadissos que han aparegut a les parets de Sant Cugat?

El biòleg Martí Cardona dedica gran part del seu temps lliure als mosaics


  • Comparteix:

Martí Cardona davant d'una de les seves obres / Foto: Cedida

Martí Cardona davant d'una de les seves obres / Foto: Cedida

Diversos trencadissos esquitxen els carrers del centre de Sant Cugat des de fa un parell d'anys. L'autor n'és el santcugatenc Martí Cardona, un biòleg de 26 anys que considera que aquests mosaics 'li donen una mica de personalitat a una ciutat que s'està convertint en un centre comercial a l'aire lliure'. Tot i això, l'artista aclareix que ell no és el responsable d'haver-los col·locat, només de fer-los. 'A casa, hi tinc una taula que sempre està plena de rajoles i trencadissos a mig fer', comenta. 'Realment només necessito un martell, unes tenalles i una taula', afegeix.


Martí Cardona acabant un trencadís d'una guineu

Martí Cardona acabant un trencadís d'una guineu / Foto: Cedida

El que va començar com un experiment a casa seva, s'ha convertit en una passió que li ocupa bona part del seu temps lliure. De fet, també fa trencadissos portàtils, enganxats en una estructura de fusta reciclada, que ven a través del seu Instagram.

Un trencadís portàtil amb el dibuix d'una libèl·lula

Un trencadís portàtil amb el dibuix d'una libèl·lula / Foto: Cedida

Surrealisme a bocins

Respecte a la temàtica de les obres, Cardona explica que, sovint, aquestes parteixen d'imatges que li venen al cap amb un rerefons "surrealista" o "oníric". "Coses que potser no veuríem en el món real, però que es poden imaginar", comenta. A més, en general combina elements de la natura amb figures humanes. "La majoria de trencadissos són cares humanoides amb elements animals o vegetals", conclou.

Un trencadís al costat de la plaça de Sant Pere

Un trencadís al costat de la plaça de Sant Pere / Foto: Cedida

Art reciclat

Pel que fa al material que utilitza, Cardona explica que la majoria de rajoles les treu del carrer, les va agafant a mesura que les necessita. Només per a algun encàrrec molt concret, n'ha hagut de comprar per tenir-ne d'algun color en particular. Les estructures de fusta també les confecciona amb material reciclat. Concretament, utilitza la fusta de palets que troba abandonats o a la brossa.

Un dels trencadissos amb una figura humanoide

Un dels trencadissos amb una figura humanoide / Foto: Cedida

On pots trobar-los?

Hi ha trencadissos de Martí Cardona al carrer de Sant Medir, al carrer del Carme, al carrer de Balmes, a la plaça de Pep Ventura, a la plaça de doctor Galtés i a la plaça de l'alcalde Magí Bartralot, entre altres indrets.

Un trencadís al costat del carrer Santiago Rusiñol

Un trencadís al costat del carrer Santiago Rusiñol / Foto: Cedida




Martí Cardona

Realment només necessito un martell, unes tenalles i una taula. I anar fent. Després, faig servir ciment per enganxar-les a la paret. A casa tinc una taula que sempre està plena de rajoles i trencadissos a mig fer.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.