Restriccions per la sequera: ni reg ni neteja amb aigua potable

La fase d'excepcionalitat per sequera obliga a activar restriccions als municipis del Ter-Llobregat


Temes relacionats

Entren en vigor les restriccions d'excepcionalitat per sequera ( 7/mar/23)

20 anys de l'ordenança d'estalvi d'aigua de Sant Cugat ( 7/des/22)


  • Comparteix:

Imatge del pantà de Sau / Foto: ACN

Imatge del pantà de Sau / Foto: ACN

La fase d'excepcionalitat per la sequera comporta restriccions. En concret, es restringeix l'aigua a un màxim de 230 litres per persona i dia, i es prohibeix el reg de zones verdes i jardins tant públics com privats amb algunes excepcions; així com la neteja de carrers amb aigua potable. També es redueix un 40% l'aigua per a usos agrícoles i del 15% per a industrials, així com per a usos lúdics. Les limitacions afecten a l'aqüífer Fluvià-Muga i al sistema Ter-Llobregat, on s'integra Sant Cugat.

Les restriccions estan en vigor des d'aquest dimarts, després de la declaració d'excepcionalitat per sequera hidrològica a aquests dos sitemes, que afecten més de 200 municipis amb una població de prop de 6 milions d'habitants.

Segons ha decretat l'Agència Catalana de l'Aigua, aquestes són algunes de les mesures implementades per fer front a l'escassetat d'aigua:
  • Volum aigua. Els volums totals d'aigua per a l'abastament de la població no poden superar els 230 litres per habitant i dia, incloent les activitats econòmiques i comercials. El consum domèstic a Sant Cugat és d'uns 135 litres per habitant i dia.

  • Piscines. Limitació de l'ús d'aigua potable a l'omplerta de piscines. Només es podrà reomplir parcialment les piscines que disposin d'un sistema de recirculació d'aigua per garantir la qualitat sanitària o les de centres educatius desmuntables amb capacitat inferior als 500 litres. Queden excloses les piscines d'aigua de mar sense connexió a les xarxes d'abastament.

  • Reg. Es prohibeix el reg de zones verdes i jardins tant públics com privats amb aigua potable. Es permet, però, el reg per supervivència de les plantes, sempre que sigui amb la quantitat mínima d'aigua, de 20 a 8 h, i només mitjançant el gota a gota o regadora. El reg de gespa queda prohibit, excepte en superfícies destinades a la pràctica esportiva federada. En aquest cas, ha de ser amb la quantitat mínima i no pot superar els 450 metres cúbics per hectària i mes.

  • Neteja vehicles.L'ús de l'aigua queda limitat a la neteja en establiments especialitzats amb sistemes de recirculació d'aigua. Fora d'aquests, només per a vidres, retrovisors, llums i plaques de matrícula amb galleda i esponja. Queden exclosos aquells vehicles de serveis d'emergències, transport d'animals o de residus.

  • Neteja carrers. Es prohibeix la neteja amb aigua potable de carrers, clavegueram i façanes, excepte en casos d'accidents o per seguretat. En aquest cas, es farà amb la mínima aigua possible. Sí que es permet la neteja d'aparadors i finestres amb galleda i esponja

  • Fonts ornamentals. Queda prohibit l'ompliment total o parcial de fonts ornamentals, llacs artificials i altres elements estètics.

  • Granges. Queda limitat l'ús d'aigua procedent de la xarxa d'abastament a les quantitats necessàries per a l'abeurament i neteja dels animals.

  • Eliminació de pols en l'aire.Es prohibeix la utilització d'aigua per a l'eliminació de pols i metèria en suspensió a l'aire.


  • Totes les mesures estan recollides també al Pla d'emergència per sequera de Sant Cugat, que preveu amb la declaració de l'excepcionalitat la realització d'inspeccions a les comunitats de veïns amb piscines de més de 40 metres quadrats de superfície; així com aquelles que disposin de més de 1.000 quadrats de zones enjardinades. L'incompliment de la normativa municipal pot suposar sancions d'entre 750 i 3.000 euros.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.