Tothom pot ser víctima d'una ciberestafa

Els Mossos donen consells per prevenir aquests tipus de delictes


  • Comparteix:

Imatge del mosso Paco Bustos / Foto: Cugat Mèdia

Imatge del mosso Paco Bustos / Foto: Cugat Mèdia

Les estafes i ciberestafes representen gairebé el 22% dels delictes denunciats a Sant Cugat. És a dir, és el fet delictiu més nombrós al municipi, i va en augment. Només durant el 2022, segons dades dels Mossos d'Esquadra, s'han denunciat 1.228 casos a Sant Cugat, un 32% més que a l'any anterior. És per això que el cos posa especial atenció en aquest tipus de delictes, davant els quals recomana sobretot prevenció i no facilitar dades personals ni bancàries.

I és que els ciberestafadors aprofiten qualsevol oportunitat i busquen qualsevol perfil. "Tothom pot ser víctima d'una ciberestafa", adverteix a Cugat Mèdia l'agent de Relacions amb la comunitat, Paco Bustos, qui situa la prevenció com a eina principal per evitar que ens robin diners.

Com ha explicat Bustos, es tracta d'un tipus de delicte global i amb un benefici ràpid per als delinqüents, que, a més, s'han anat professionalitzant. Això ha comportat un augment d'aquest tipus d'estafes digitals, de manera generalitzada, i també a Sant Cugat.

L'objectiu

Com expliquen des dels Mossos d'Esquadra, l'objectiu d'aquest tipus de delictes és, principalment, aconseguir les dades personals i bancàries de les víctimes, i poder sostreure diners. Per fer-ho, concreta Bustos, utilitzen qualsevol via de contacte com el correu electrònic, els missatges instantanis, el telèfon o anuncis a webs. Simulen ser les entitats bancàries, institucions, empreses o, fins i tot, els mateixos Mossos d'Esquadra.

Correu fals dels Mossos

Correu fals dels Mossos / Foto: Mossos d'Esquadra

A més, utilitzen la "urgència" per aconseguir el seu propòsit.

Consells

Aquest és, precisament, el primer consell que donen des dels Mossos d'Esquadra. "No córrer", recomana l'agent Bustos, qui proposa posar en dubte la informació i comprovar aspectes com les adreces dels enllaços que es faciliten, elements que siguin sospitosos com les faltes d'ortografia i en cap cas facilitar dades bancàries ni personals.

Consells dels Mossos per evitar les ciberestafes

Consells dels Mossos per evitar les ciberestafes / Foto: Cugat Mèdia



I si encara es tenen dubtes, abans de donar qualsevol dada, avisar directament a l'entitat que suposadament s'ha posat en contacte. Els bancs, les institucions i les companyies de subministrament no demanen mai dades a través de correu electrònic o per telèfon.

Què fer si s'és víctima d'una ciberestafa?

Si malgrat tot, s'ha estat víctima d'una ciberestafa, Bustos en detalla els passos a seguir:
  • Trucar a l'entitat bancària per bloquejar la targeta i advertir de la situació
  • Presentar una denúncia als Mossos d'Esquadra

  • Davant els Mossos d'Esquadra, és recomanable donar tots els detalls possibles de com ha estat l'estafa. Amb totes les dades, el mateix cos ho remet al grup de ciberdeliqüència. Aquest grup compta amb una trentena d'efectius especialitzats en aquest tipus de delictes. A més, els Mossos d'Esquadra treballen en la creació d'una regió virtual especialitzada per fer front a un dels delictes amb més impacte, més globals i que pot afectar qualsevol.




    Paco Bustos

    Així com a les estafes físiques els més vulnerables són les persones grans, a Internet és molt extrens i tothom pot ser víctima de la ciberdeliqüència.



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.