L'Escola de Música i el Casal de Mira-sol es passen a l'energia verda

Els dos equipaments han instal·lat sistemes d'estalvi energètic

Fotografia de les plaques solars al sostre de l'Escola de Música Victòria dels Àngels / Foto: Ajuntament

Societat

Publicat el 21/mar/23 per Sergi Crusells

L'Escola de Música Victòria dels Àngels i el Casal de Mira-sol se sumen als equipaments que ja disposen de sistemes d'estalvi energètic. En concret, l'Escola de Música compta amb una instal·lació fotovoltaica que permetrà estalviar un 70% de la despesa energètica, mentre que l'equipament mirasolenc assolirà el 64% d'estalvi gràcies a un sistema d'energia solar amb bomba de calor. Segons el tinent d'alcaldia de Presidència, Hisenda, Serveis Urbans, Mobilitat i Seguretat, Pere Soler, l'objectiu de l'Ajuntament és que tots els equipaments públics funcionin amb energies renovables al 2030.

Escola de Música Victòria dels Àngels

La nova instal·lació solar fotovoltaica, amb un cost de 108.239 euros, està situada al terrat de l'equipament i està finançada per l'AMB com a part del seu programa Solarmet. La instal·lació inclou 222 mòduls solars de 455 Wp cadascun, arribant a una potència total de 101,01 kWp. Les plaques estan connectades a un inversor de 100kW, comptant amb tots els elements necessaris per al funcionament final. Amb aquest potencial de generació, es preveu una producció anual de 135.197 kWh, reduint al voltant del 70% de la despesa energètica actual de l'edifici, i substituint el consum d'aquesta per energia verda i de proximitat.

El regidor de Serveis Urbans, Mobilitat i Transports, José Gallardo, ha apuntat, a més, que "aquesta millora ajudarà a reduir unes 35 tones de CO2 a l'atmosfera, a més, d'una reducció en la despesa energètica que es podrà invertir en altres necessitats per a la ciutadania". De fet, l'Ajuntament xifra en uns 14.000 euros anuals l'estalvi econòmic que suposarà.

Casal de Mira-sol

L'equipament compta amb una nova instal·lació d'energia solar amb bomba de calor reversible, finançada pel projecte europeu SunHorizon. El nou sistema ha tingut un cost de 400.000 euros i inclou 98 captadors solars (125 kW / 192 m2), una bomba de calor de 60kW de compressió i de 40 kW d'adsorció, i un tanc estratificat de 10 m3 d'aigua calenta amb què s'estima una producció solar anual de 199.171 kWh/any. Abans l'edifici tenia un consum total anual d'energia elèctrica de 181.303 kWh, amb un cost de 23.092 euros a l'any.

Amb aquest sistema es preveu una reducció del 64% de la despesa energètica anual, ja que l'edifici té altres consum elèctrics que no provenen de la climatització de l'edifici. Aquesta reducció en el consum elèctric permetrà un estalvi d'emissions de 30 tones CO2 a l'any.

Altres equipaments

Aquestes dues instal·lacions se sumen, entre d'altres, al projecte de geotermia que es desenvolupa a l'escola Pins del Vallès.

A més, d'aquests tres equipaments públics, recentment, s'ha obert l'Oficina per a la Transició Energètica per resoldre dubtes sobre energia sostenible i impulsar les instal·lacions solars en particulars.




DECLARACIONS

Jose Gallardo

Tenim 222 mòduls de plaques fotovoltaiques. Per aquesta aposta per reduir les emissions de CO2, amb aquestes instal·lacions reduïm 35 tones d'emissions a l'atmosfera. I per altre banda també fer una reducció de la despesa energètica de 14 mil euros anuals que es poden dedicar a altres necessitats que hi hagi al propi municipi.

Your browser doesn’t support HTML5 audio

Pere Soler

Com a govern apostem per la sostenibilitat, per intentar implementar aquesta energia renovable i distribuir-la a través del consum dels propis serveis municipals. Com sabeu, l'escola no és l'únic equipament amb plaques fotovoltaiques, l'ajuntament, els pavellons, escoles, centres culturals que també tenen plaques fotovoltaiques.

Your browser doesn’t support HTML5 audio