Els canvis a la Llei d'Urbanisme, una oportunitat per agilitzar la concessió de llicències d'obra

Segons el Col·legi d'Arquitectes de Catalunya, a Sant Cugat cal esperar gairebé dos anys per aconseguir una llicència urbanística

Imatge d'arxiu d'un treballador / Foto: Ajuntament de Sant Cugat

Societat

Publicat el 24/mar/23 per Sergio Morales

El Parlament de Catalunya va aprovar el 10 de març la Llei d'acompanyament dels pressupostos de la Generalitat, que inclou una modificació de la Llei d'Urbanisme, que ha entrat en vigor aquest dilluns. El canvi en la normativa recull que serà el Govern qui habiliti els col·legis professionals i les Entitats Col·laboradores de l'Administració (ECA) perquè puguin emetre els informes d'idoneïtat tècnica (IIT), un dels passos necessaris per atorgar una llicència urbanística. Fins ara, l'homologació depenia exclusivament dels ajuntaments, via ordenança. Amb la nova normativa, les administracions locals haurien d'assumir la revisió urbanística, però podrien delegar a altres organismes la revisió de l'expedient.

La modificació de la llei ha estat impulsada pel Col·legi d'Arquitectes de Catalunya (COAC), el Consell Català de l'Arquitectura Tècnica, el Col·legi d'Enginyers Industrials i el Consell de Col·legis d'Enginyers Graduats i Enginyers Tècnics Industrials de Catalunya. En declaracions a Cugat Mèdia, el delegat del COAC al Vallès, Fermín Aparicio, ha posat en valor que, amb aquesta descàrrega de feina, "la revisió dels expedients és més ràpida perquè tota aquesta revisió prèvia no recau en els tècnics municipals".

Fins ara, si els ajuntaments volien homologar tercers per fer aquesta revisió tècnica, ho havien de fer a través de la modificació de l'ordenança. És el cas de Barcelona, que treballa amb aquest mètode des de fa més d'una dècada. En el cas de Sant Cugat, Aparicio ha explicat que durant el mandat anterior es va començar a avançar en aquest sentit, però que el govern actual ho va frenar perquè "no ho consideraven un gran avantatge".

Els temps d'espera per concedir llicències urbanístiques és un dels temes més debatuts aquest mandat. Aparicio ha explicat que, segons les enquestes que el COAC fa als col·legiats, el temps d'espera per aconseguir una llicència d'obres a Sant Cugat ha crescut. Si fa un any i mig la demora era de 18 mesos, avui s'ha enfilat als 24. El delegat del COAC al Vallès atribueix aquest creixement al fet que el nombre de peticions ha crescut en els darrers mesos.

Actualment, els consells i col·legis implicats en l'impuls de la modificació de la Llei d'Urbanisme negocien amb la Generalitat com posar en marxa l'aplicació de la norma.


DECLARACIONS

Fermín Aparicio

L'equip de govern anterior va arribar fins a l'aprovació provisional, però el govern actual ho va desestimar. Ens van transmetre que no consideraven que això fos un gran avantatge.

Your browser doesn’t support HTML5 audio