Per què és tan especial la història de l'Encolpium del Monestir de Sant Cugat?

David Abadias, nou bisbe auxiliar de Barcelona, ha escollit portar com a creu una rèplica de l'Encolpium original santcugatenc


  • Comparteix:

Encolpium del Monestir de Sant Cugat del Vallès / Foto: Monestir de Sant Cugat del Vallès

Encolpium del Monestir de Sant Cugat del Vallès / Foto: Monestir de Sant Cugat del Vallès

David Abadías, de la diòcesi de Terrassa, és el nou bisbe auxiliar de Barcelona i ha escollit portar com a creu una rèplica de l'Encolpium original del Monestir de Sant Cugat. L'Encolpium és un compost de dues paraules gregues que signifiquen 'en el pit' i està formada per una caixeta de metall en forma de creu que antigament es portava com a record de Terra Santa, on es guardaven relíquies de la terra de Jesús. La part principal de la relíquia de Sant Cugat simbolitza la crucifixió de Jesús, revestit amb vestidures sacerdotals, en lloc d'estar despullat. Aquest Encolpium és del segle VIII, amb més de 1.200 anys d'història i durant molts anys el van portar posat els abats del Monestir.

Les creus de pit van arribar de Terra Santa i han estat font d'inspiració per representar artísticament la iconografia religiosa. A Catalunya només se’n conserven dos, el del Monestir el de Sant Cugat i el de Sant Pere de Rodes. El fet que el nou bisbe auxiliar sigui historiador i estigués vinculat a la diòcesi de Terrassa ha fet que escollís portar una rèplica de l'Encolpium de Sant Cugat.

Mossèn Emili Marlés, mossèn de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, ha destacat en una entrevista la història de l'Encolpium i com va aterrar al Monestir de Sant Cugat: "L'Encolpium del Monestir Sant Cugat té una història molt maca. Estava en el museu del seminari de Barcelona, però durant la Guerra Civil va desaparèixer. Durant molts anys no se sabia on era l'Encolpium. Mossèn Pere Vivó li va venir un senyor que volia retornar-lo. Van portar un especialista perquè certifiqués que era l'autèntic. Finalment, la parròquia el va comprar i per això avui en dia tenim aquesta relíquia amb nosaltres".

Mossèn Emili Marlés també ha exposat com el bisbe Abadías li va demanar portar aquesta relíquia santcugatenca: "Em faria molta il·lusió portar l'Encolpium i m'agradaria portar la creu pectoral que porten els bisbes fos una rèplica d'aquesta relíquia. La porta amb molt d'orgull gràcies a aquest vincle amb el Vallès i el bisbat de Terrassa".



Mossèn Emili Marlés

El bisbe volia portar la creu de l'Encolpium per honrar el seu vincle amb el Vallès i el bisbe de Terrassa i la millor manera per fer-ho era amb aquesta rèplica.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.