La Sareb té 11 pisos a Sant Cugat

El govern espanyol aprovarà un pla per mobilitzar 50.000 habitatges de la Sareb i destinar-los a lloguer assequible

Imatge d'arxiu d'uns pisos propietat de la Sareb / Foto: ACN (Ariadna Reche)

Societat

Publicat el 17/abr/23 per Redacció / Acn

El govern espanyol aprovarà al Consell de Ministres de dimarts un pla per mobilitzar 50.000 habitatges de la Sareb i destinar-los a lloguer assequible. Així ho ha anunciat el president espanyol, Pedro Sánchez, en un acte del PSOE a València. A Sant Cugat, la Societat de Gestió d'Actius procedents de la Reestructuració Bancària, Sareb, compta actualment amb 11 habitatges, dos solars, 33 actius d'ús terciari i 43 trasters i garatges. El conegut com a 'banc dolent' -tot i que no és un banc, sinó una entitat- té a la venda tots aquests actius, procedents d'entitats financeres que van rebre ajudes públiques. A més, la Sareb compta amb dos habitatges a Sant Cugat dins el seu programa de gestió de lloguer social i assequible.

Aquest programa és una de les línies que recentment fomenta la Sareb, ja que bona part de la seva cartera es troba en situació d'ocupació.

D'altra banda, l'entitat té previst construir habitatge de lloguer assequible a solars de la seva propietat. Conegut com a Pla Viena, la Sareb encara no ha especificat si els dos terrenys de què disposa al municipi entraran dins aquest projecte que està acabant de concretar.

Pedro Sánchez es marca com a objectiu arribar al 20% de parc públic d'habitatge
Concretament, l'executiu espanyol posarà 21.000 habitatges a disposició de municipis i comunitats autònomes; a més, impulsaran el lloguer social a 14.000 pisos ja habitats d'aquest parc, i promouran la construcció de fins a 15.000 habitatges públics en sòl disponible de la Sareb. A banda, Sánchez s'ha compromès a arribar al 20% de parc públic d'habitatge. Actualment l'Estat només en té el 3%, mentre que la mitjana europea se situa en el 9%.

En un acte del PSOE a València el president del govern espanyol ha carregat contra el PP i les polítiques d'habitatge que es va dur a terme mentre governaven. Segons ha criticat, van ser "un rotund fracàs" i van convertir aquest dret en "una mercaderia". Sánchez ha lamentat la privatització de tot l'habitatge públic que hi havia i ha assegurat que si ara només hi ha un 3% d'oferta pública d'habitatge és precisament per això.

En aquest àmbit, Sánchez ha lloat els "països avançats" que tenen un parc públic que suposa el 20% del total i ha remarcat que Espanya els vol "emular". "Jo tinc aquest compromís amb Espanya: jo vull que Espanya sigui un país amb el 20% d'habitatge públic", ha defensat Sánchez.

El president ha argumentat que el fet que hi hagi més oferta pública aconseguirà "amortitzar i controlar d'una manera millor" l'evolució dels preus. També ha assenyalat que garantirà una major accessibilitat a l'habitatge per als joves del país i per tant baixarà l'edat mitjana d'emancipació.