Salut incorpora tres fisioterapeutes a l'atenció primària de Sant Cugat

El departament ha incorporat 90 a tota la regió sanitària i prioritzen l'atenció a persones amb lumbàlgies, mals de cervicals, genoll i maluc

Imatge d'arxiu del CAP Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 25/mai/23 per Acn

El Departament de Salut ha incorporat 90 fisioterapeutes als centres d'atenció primària de la Regió Sanitària Metropolitana Nord per donar resposta a una de les patologies més freqüents del sistema de salut, com són les patologies osteoarticulars, com ara les lumbàlgies i els mals de cervicals, genoll i maluc. D'aquests, tres s'han incorporat als CAP de Sant Cugat. L'objectiu d'aquest nou rol professional és promoure i millorar l'autonomia de la persona atesa, prevenir malalties musculoesquelètiques i reduir el consum de medicaments.

Així, els professionals se centren principalment en l'atenció comunitària i especialment en les patologies d'alta prevalença i baixa complexitat, com ara dolors vertebrals (lumbàlgia i cervicalgia), mal de genoll o mal de maluc crònic, dolor d'espatlla i pacients amb risc de fragilitat.

A la Regió Barcelona Metropolitana Nord, 36 dels nous fisioterapeutes s'han incorporat en equips del Barcelonès Nord i Maresme, 35 al Vallès Occidental i 19 al Vallès Oriental. El repartiment als municipis més grans queda de la següent manera: 13 a Badalona, 10 a Terrassa, 10 a Sabadell, 7 a Santa Coloma de Gramenet, 7 a Mataró, 5 a Granollers, 3 a Sant Cugat i 3 a Rubí.

Amb la incorporació dels fisioterapeutes als equips d'atenció primària (EAP), anunciada a principis d'any, també es pretén augmentar el vincle de la població amb activitats i serveis dels seus barris, ciutats o pobles que siguin beneficioses en aquest context. En aquesta línia, són habituals les activitats en escoles o amb col·lectius de gent gran, per exemple, sovint de manera coordinada amb els serveis de rehabilitació i altres agents comunitaris que participen en el procés assistencial.

Una altra àrea on els fisioterapeutes tenen un paper destacat és en la coordinació amb els metges de família, les infermeres, els treballadors socials, referents emocionals, dietistes i nutricionistes per abordar la promoció d'hàbits saludables i la prevenció de malalties.