Carme Ardid (regidora Educació): 'Estem en la fase d'estudi de possibles noves ubicacions per La Mirada'

Explica que per garantir la gratuïtat d'i2 a les escoles bressol públiques, l'Ajuntament ha gastat més i ha hagut de "retallar" per altres bandes


  • Comparteix:

Aquest 6 de setembre comença el curs escolar 2023-24 i la nova regidora d'Educació, Carme Ardid, repassa per a Cugat Mèdia els temes principals de la ciutat en matèria educativa. Ardid comença repassant el periple dels nous mòduls de La Mirada, i ratifica que el govern municipal ja està buscant alternatives per ubicar el nou edifici d'aquesta escola fora del bosc de Volpelleres. La regidora explica també que per garantir la gratuïtat d'i2 a les escoles bressol municipals, tot i l'aportació més gran de la Generalitat, l'Ajuntament també ha hagut de posar-hi més diners, cosa que ha implicat 'retallades' de recursos d'altres bandes.

ESCOLTA-HO

Vostè estrena càrrec com a regidora d’Educació, Universitat, Multiculturalitat i Benestar Animal, com ho porta? Ja està situada?
De moment amb molta il·lusió i amb molts temes sobre la taula, però amb un equip que em dona suport.

Avui, però, l'entrevista li fem només de l'àmbit d’Educació perquè el curs comença aquest dimecres. Sant Cugat està preparada per a l’'inici de curs 23-24?
Penso que sí. Cada curs i a tot arreu sempre hi ha cosetes, però penso que estem preparats.

Avui estem fent l'entrevista a l'escola Pins del Vallès, com a escenari, però també perquè aquest centre estrena una millora important, la urbanització del pas per sota de la Ronda Nord i les vies de Renfe. Aquest pas està pràcticament acabat, però què li falta?
Li falten detallets de l'entrada que aquest dimarts [ahir] s'acabaran. I després faltarà tot el tema de jardineria que s'anirà fent, però no impedirà l'inici de curs.

Hi ha una altra escola, però, que començarà el curs sense tenir-ho tot acabat: La Mirada. En quin punt està la instal·lació dels mòduls nous?
Aquest dimarts han d'arribar els mòduls. Primer havia de ser el dia 1, després el 4 i finalment sembla que serà el 5. Es començaran a instal·lar, i un dia de la setmana del 12 ha d'estar preparat perquè es puguin muntar les aules perquè es puguin fer servir.

La setmana passada l'alcalde va explicar que quan es van reunir amb l'escola i el departament el juny passat els van dir els mòduls arribarien al desembre o gener. Què ha canviat? Com han pogut avançar la data quatre mesos?
Sincerament, no sé el que va passar perquè encara no havia agafat el càrrec i no sé què va passar en aquestes reunions. Només puc dir que sí que es va pressionar i que l'alcalde va fer bona feina.

Per evitar tot aquest trasbals, cal construir com més aviat millor el nou edifici per a La Mirada. Tenen alguna informació del jutjat sobre les mesures cautelars?
Estem en la fase d'estudi de possibles noves ubicacions per si s'allarga el tema del jutjat, però aquesta part no la controlem. En qualsevol moment podem tenir solució.

Pot apuntar per on podrien passar aquestes alternatives?
No. Primer n'haurem d'estar segurs, després informarem els afectats i després ja ho publicarem.

Una escola que hauria d'estrenar millores i no ho farà serà l'escola la Floresta, ja que l'empresa que les havia de fer hi va renunciar a última hora, fins i tot quan l'escola ja ho havia empaquetat tot. Com se solucionarà?
La solució passa per fer una nova licitació, que farem aquest any i amb prou temps perquè es pugui fer una primera part de les obres, de l'exterior, per Setmana Santa. I la segona part serà l'estiu que ve, però amb temps suficient, i no com ha passat ara. El problema que hi ha hagut és que necessitaven un mes per fer una obra i un altre més perquè arribi el material i estaven a 15 de juliol, i naturalment no es podia fer.

El curs torna a començar una setmana abans i sembla un canvi que volen que es consolidi. Com ho veu?
Aquesta és una pregunta que és més aviat per als professors. Hi ha convocada una vaga pel dia 6 perquè consideren que no tenen temps suficient per preparar el curs, i des de la regidora no podem entrar en aquesta discussió perquè és una qüestió entre el departament d'Educació i els centres.

Una altra novetat de l'any passat que es manté és la gratuïtat a i2 a les escoles bressol municipals. Ha funcionat bé el copagament amb la generalitat?
La Generalitat ha augmentat la seva contribució, però això no correspon al 100% a la despesa que tenim com a Ajuntament, i per tant ens hem hagut de fer càrrec de més diners, cosa que implica que hem hagut de retallar recursos d'altres bandes per poder fer front a aquesta despesa.

Han crescut les peticions d'escola municipal arran d'aquest fet?
Les sol·licituds han crescut, sí, i més per a i1 més que per a i2.

El curs comença amb 17.722 alumnes, menys que l'any passat, i el 2022 també n'hi havia menys que a l'anterior. El descens de natalitat ha de fer replantejar alguna cosa de cara al futur amb els centres educatius de la ciutat?
Les dades demogràfiques no les tinc, però això pot variar en qualsevol moment, per exemple si augmentem el parc d'habitatge. Una cosa és la natalitat de la població actual i l'altra és el futur. Ho estudiarem per si cal reforçar alguna cosa. De fet, aquest curs ja s'ha augmentat un curs de 3r de primària [un bolet a l'escola Pi d'en Xandri] perquè hi ha hagut un pic de demanda. I després també hi ha un grup menys a l'institut Arnau Cadell i un grup més a l'Angeleta Ferrer.

Això pot ser degut al canvi de zonificació i tenir ara cinc zones. A l'entrevista al TOT Sant Cugat de la setmana passada em va semblar que posava en dubte, o en quarantena, les cinc zones escolars?
Més que quarantena és que crec que és aviat per tenir un resultat definitiu. Volem esperar a veure com ha funcionat, treure conclusions, i si es veu que ha anat bé, fantàstic. I si es veu que hi ha algun desviament de segregació o el que sigui, tornar-ho a revisar. I potser la solució no és fer menys zones, sinó fer-ne sis... anem a veure com va.

D'aquests 17.000 alumnes, una mica més de la meitat van a l'escola pública, però molt a prop són els de la concertada. S'han de tractar igual les dues escoles?
El sistema educatiu català té escoles públiques, privades i concertades i jo crec que aquí hi ha oferta de qualitat de concertades i s'han de tenir molt en compte i establir-hi xarxa i col·laboració.

Està d'acord que les escoles que separen per sexes no rebin diners públics com a escola concertada?
És un tema de la Generalitat, però en el govern tenim polítiques de coeducació, per tant, pots treure tu mateix la conclusió de per on va l'opinió.


Carme Ardid

Estem en la fase d'estudi de possibles noves ubicacions per si s'allarga el tema del jutjat, però aquesta part no la controlem. En qualsevol moment podem tenir solució.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.