Els 'papers de Salamanca' arribaran a l'ANC abans de finals d'any


  • Comparteix:

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de llei per al retorn dels documents catalans incautats pel franquisme

El Consell de Ministres ha aprovat aquest divendres el projecte de llei per al retorn dels documents catalans incautats pel franquisme

El Consell de Ministres ha aprovat avui el projecte de llei que permetrà el retorn a Catalunya dels documents que actualment es troben a l'Arxiu General de la Guerra Civil de Salamanca. El text passarà ara al Congrés dels Diputats, on es debatrà i votarà, i un cop finalitzat aquest tràmit, els documents es dipositaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya, situat a Sant Cugat, abans d'acabar l'any.

Després de 25 anys de reclamacions, el retorn als seus legítims propietaris dels documents catalans incautats pel franquisme després de la Guerra Civil ja té data. Aquest divendres, el Consell de Ministres ha donat llum verda al projecte de llei que ha de permetre el retorn, abans de finals d'any. El govern català calcula que quan s'hagi aprovat a les Corts la devolució, els documents tornaran a Catalunya en un termini màxim de tres mesos. En qualsevol cas, els governs espanyol i català ja han pactat que el retorn es faci efectiu abans d'acabar l'any.

La consellera de Cultura, Caterina Mieras, ha agraït l'esforç dels polítics 'de tots colors' que des de fa anys han contribuït a aconseguir la recuperació de la dignitat nacional de Catalunya.

Caterina Mieras

Agrair als polítics de tots colors que des del primer dia han contribuït a que avui haguem recuperat la dignitat nacional.


L'executiu català recuperarà els documents públics confiscats per les tropes franquistes durant la Guerra Civil, i es dipositaran a l'Arxiu Nacional de Catalunya, ubicat a la nostra ciutat. També es rebran en dipòsit els 'papers' dels partits polítics, sindicats, associacions i particulars, però no els documents dels ajuntaments. Serà la Generalitat, i no el govern espanyol, qui els distribuirà.

El coordinador de la Comissió de la Dignitat, Antoni Strubell, s'ha felicitat per aquesta decisió, tot i que ha volgut fer un toc d'atenció.

Antoni Strubell

No és una guerra acabada. S'ha de reconèixer allò que s'ha cedit, però rebutgem que això es plantegi en termes de 'regal' per a Catalunya. Hem aconseguit una part d'allò que ens pertocava des de feia tants anys.


Des de la Comissió de la Dignitat, però, han expressat la seva esperança que la futura Llei de recuperació de la memòria històrica que està preparant el govern espanyol també inclogui el retorn a Catalunya dels documents dels ajuntaments dipositats a l'arxiu de Salamanca.

De la seva banda, la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, ha defensat que aquesta decisió restableix una 'situació il·legítima'.

Maria Teresa Fernández de la Vega

És una devolució legítima, perquè els documents eren de la Generalitat i van ser incautats de forma il·legítima.


L'aprovació, en Consell de Ministres, del projecte de llei estava prevista inicialment per la setmana vinent, però s'ha avançat per evitar que coincidís amb la festa de Castella i Lleó.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.