'La majoria d'afectats [pel terratrèmol al Marroc] són gent amb pocs recursos'

La comunitat marroquina de Sant Cugat ja es mobilitza per ajudar al lloc del sisme, que ha causat més de 2.000 morts

Un moment del minut de silenci / Foto: Cugat Mèdia

Societat

Publicat el 10/set/23 per Sergio Morales

Daoud Elbahri és un santcugatenc que, malgrat ser d'origen del nord del Marroc, està colpit pel terratrèmol que ha causat més de 2.000 morts i més de 2.000 ferits a Marràqueix. 'Som tots del Marroc i estem tots afectats', ha dit a Cugat Mèdia aquest diumenge després d'un minut de silenci convocat per l'Ajuntament. Elbahri assenyala que el sisme ha afectat sobretot gent amb pocs recursos: 'Allà les diferències entre classes socials es noten molt', ha lamentat. Davant de la situació, la comunitat marroquina de la ciutat ja comença a coordinar-se per fer arribar a la zona de la catàstrofe materials com mantes i tendes de campanya.

Elbahri ha explicat que coneix joves de 14 anys que estan a la zona del terratrèmol "a mercè de ningú", ja que han perdut tota la seva família. "Són nens que estan deambulant; qui els ajuda?", es pregunta. També pensa en la gent gran de la zona que ho ha perdut tot i s'ha quedat al carrer.

"Tornar a construir-ho tot serà molt difícil perquè hi ha molta gent afectada", reflexiona el jove santcugatenc, que confia que si tothom posa "el seu granet de sorra" la situació podria reconduir-se.

Minut de silenci

Per solidaritzar-se amb les víctimes del terratrèmol, l'Ajuntament ha convocat un minut de silenci, que ha aplegat representants del ple, així com altres ciutadans. L'alcalde, Josep Maria Vallès, ha constatat que a la ciutat hi ha censades unes 500 persones d'origen marroquí, tot i que hi ha més gent nascuda a Catalunya amb arrels al país nord-africà. El minut de silenci, ha dit Vallès, "és el mínim que podem fer" per expressar la solidaritat.


Com ajudar?

El Departament d'Acció Exterior i Unió Europea ha publicat un llistat d'ONG a les quals recomana fer donacions si es vol ajudar la ciutadania marroquina afectada pel terratrèmol que ha sacsejat el país. La llista, que el Govern preveu anar actualitzant, inclou Oxfam Intermón, la Creu Roja i el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, que ha activat dos comptes bancaris i un servei de donatius a través de la plataforma Bizum. La Generalitat recorda que la manera més efectiva de canalitzar l'ajuda és amb aportacions econòmiques a les entitats i desaconsella col·lectes, enviaments d'aliments, medicaments o roba, ja que poden provocar problemes logístics i no ser d'utilitat.


DECLARACIONS

Daoud Elbahri

Al Marroc les diferències entre classes socials es noten molt. Conec nens que estan a mercè de ningú. Qui els ajuda?

Your browser doesn’t support HTML5 audio