La direcció del Pins del Vallès retira un mural de suport a Palestina a petició de l'Ajuntament

La regidora d'Educació va enviar un correu al centre demanant que es retirés un mural penjat a una tanca del pati que havien fet diverses famílies


  • Comparteix:

El mural representa un 'Guernica' pintat amb els colors de la bandera de Palestina / Foto: Cedida

El mural representa un 'Guernica' pintat amb els colors de la bandera de Palestina / Foto: Cedida

La direcció de l'escola Pins del Vallès va retirar el 23 de novembre un mural de suport a Palestina a petició de l'Ajuntament per 'l'odi' que podia generar i per 'no traslladar el conflicte a Sant Cugat ni esperonar la violència', segons ha explicat la regidora d'Educació, Carme Ardid, a Cugat Mèdia. El mural, que representava el quadre de 'Guernica' de Picasso pintat amb els colors de la bandera palestina, va néixer fruit d'una iniciativa de les famílies del centre per denunciar 'l'horror i la barbàrie de les guerres' i s'acompanyava de missatges de pau i esperança que els alumnes del Pins volien traslladar als infants palestins. Amb el vistiplau de la direcció de l'escola, el mural es va penjar en una tanca del pati. Cinc dies més tard, però, Ardid va demanar al centre que retirés la pancarta 'perquè l'alcalde havia rebut una queixa'.

Aquest fet va provocar la reacció de les famílies, que van enviar una carta a l'alcalde, Josep Maria Vallès, a la qual ha tingut accés aquest mitjà, demanant explicacions i denunciant que es tractava d'un "acte unilateral" que "silenciava" una actuació organitzada "en favor de la cultura de la pau i dels drets dels infants de Gaza". A l'escrit, el grup de famílies assegura que el mural no havia causat cap problema de convivència a l'escola i que era la primera vegada que un alcalde o una regidora incidien en una iniciativa escolar per fomentar la cultura de pau. En declaracions a Cugat Mèdia, sense voler dir els seus noms, també han assegurat que la direcció del centre els va dir que l'escola no havia rebut cap queixa per part de ningú de la comunitat educativa.

La reacció del consistori

En resposta a la carta, Vallès va dir-los que ell no havia ordenat la retirada de cap mural, segons expliquen les famílies a Cugat Mèdia. També apunten que l'endemà d'enviar l'escrit, la regidora d'Educació, Carme Ardid, va tornar a enviar un correu a la direcció del centre per remarcar que havia estat ella qui havia fet la petició de treure el mural, i no l'alcalde. Així ho ha reiterat la regidora a aquest mitjà. "L'alcalde va rebre una queixa per uns cartells que hi havia penjats a la reixa d'una escola, i per això vaig considerar adient demanar que es despengessin. En cap cas va ser l’alcalde qui ho va demanar, i mai ordenar", ha contestat Ardid.

En la resposta, per escrit, a Cugat Mèdia, Ardid defensa que, com a regidora d'Educació i de Multiculturalitat, ha de "vetllar pels infants i joves de la ciutat i en aquests moments s'estan donant situacions que afecten negativament alguns d'aquests alumnes". També apunta que, com a "responsables de la seva educació i del seu benestar", han de treballar per crear "un esperit crític però, a l'hora, vetllar per la pau". En aquest sentit, Ardid remarca que "a la guerra ningú guanya, tothom surt perdent i queden les víctimes, i les víctimes també poden estar aquí, a Sant Cugat".

Cugat Mèdia s'ha posat en contacte també amb la direcció de l'escola Pins del Vallès, que ha declinat fer declaracions.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.