Sant Cugat disposarà d'un nou hospital públic de dia que es construirà a Rubí

La Generalitat construirà el llargament reivindicat equipament sanitari per donar servei a Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal


  • Comparteix:

L'hospital es construirà en un terreny d'uns 20.000 m2 ubicat al carrer Sòcrates de Rubí / Foto: Google Maps

L'hospital es construirà en un terreny d'uns 20.000 m2 ubicat al carrer Sòcrates de Rubí / Foto: Google Maps

Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal disposaran d'un nou equipament sanitari públic, després de 20 anys de reivindicacions. No serà un hospital públic de referència sinó un hospital de dia. Concretament serà el Centre d'Alta Resolució Vicente Ferrer que la Generalitat construirà en un terreny d'uns 20.000 metres quadrats al carrer de Sòcrates de Rubí, a tocar de Sant Cugat. La posada en marxa d'aquest equipament arriba després d'un acord entre la conselleria de Salut amb els tres ajuntaments implicats. El primer pas s'ha donat aquest dijous amb l'aprovació per unanimitat al ple de Rubí de l'aprovació i rectificació de l'inventari municipal. En un ple posterior s'aprovarà la cessió definitiva dels terrenys on es construirà l'equipament. La voluntat de la Generalitat és començar la construcció durant aquest mandat.

Aquest nou centre oferirà serveis com cirurgia major ambulatòria, cirurgia menor, hospitalització de dia, atenció urgent, proves complementàries, hemodiàlisi i diagnòstic per a la imatge. L'hospital de dia és un equipament hospitalari de menor dimensió que un hospital de referència, però pot atendre casos sense hospitalitzacions. MútuaTerrassa continuarà sent l'hospital de referència.

L'alcalde de Sant Cugat, Josep Maria Vallès, ha celebrat en un comunicat que el projecte s'hagi "desencallat". "Serà un centre modern, amb una gran prestació de serveis i que evitarà molts desplaçaments a Mútua de Terrassa", ha apuntat Vallès. Aquest divendres, en una atenció als mitjans, l'alcalde ha dit que aquest espai "resol la gran de demanda de Sant Cugat". "Quan la gent parlava d''hospital', volia una sèrie de serveis a prop de casa, i això és el que tindrà", ha dit.

Els tres municipis han celebrat el pas endavant en la construcció de l'equipament, que era una reivindicació històrica compartida i que permetrà alleugerir la tensió sanitària que pateixen les tres poblacions.

La ubicació del futur equipament sanitari / Foto: Ajuntament

La ubicació del futur equipament sanitari / Foto: Ajuntament / Foto:


Un equipament sanitari que no anirà a Sant Cugat

L'anunci d'aquest dijous posa finalment ubicació al compromís que el conseller de Salut, Manel Balcells, va fer fa un any en campanya electoral. Després de 20 anys de reivindicar un hospital públic de referència per als tres municipis, la demanda es cobrirà amb un hospital de dia que no es construirà a Sant Cugat tot i disposar de sòl reservat per aquest equipament. Eren uns terrenys públics de lncasòl, un total de 41.000 metres quadrats, ubicats entre l'estació de FGC de l'Hospital Universitari General de Catalunya i l'estació de Renfe de Rubí.

CRONOLOGIA DELS 20 ANYS DE LA HISTÒRIA DE L'HOSPITAL ENTRE RUBÍ I SANT CUGAT

Demanda històrica

Sant Cugat, Rubí i Castellbisbal materialitzen el 2005 la demanda de la construcció d'un hospital de referència que doni servei a aquesta àrea i que, d'aquesta manera, evités que els habitants es desplacessin a Terrassa. Ja llavors, la Generalitat ja posava sobre la taula el concepte "d'hospital lleuger", avui hospital de dia, amb intervencions que no requerien ingrés.

El 2005 Sant Cugat posa l'ull sobre els terrenys de l'Incasòl a tocar de l'HGC. Amb la crisi, el projecte queda en un calaix fins el 2010 i no és fins el 2016 quan el conseller Comín parla de la possibilitat de comprar l'Hospital General de Catalunya per 50 milions perquè passés a la xarxa pública. Unes negociacions que no van prosperar com tampoc no ha quallat l'opció de construir el centre hospitalari a Sant Cugat.

Resoldre la mobilitat

L'alcalde també ha avançat que l'Ajuntament estudiarà com fer arribar el transport públic al nou equipament sanitari, un aspecte que es treballarà en l'actualització del Pla de Mobilitat de la ciutat. En termes de desplaçaments, si aquest centre obrís portes avui mateix una persona que estigués al centre de Sant Cugat tardaria 11 minuts en cotxe, mitja hora en transport públic i una hora a peu. Si mirem el punt més allunyat de Sant Cugat, a les Planes, el desplaçament en vehicle privat seria de 15 minuts i de 48 minuts en transport públic.


Josep Maria Vallès

Quan la gent parlava d''hospital', volia una sèrie de serveis a prop de casa, i això és el que tindrà.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.