La ubicació inicial per a La Mirada torna a estar sobre la taula

Protecció Civil preguntarà a ADIF sobre la freqüència de pas de mercaderies perilloses per les vies de Renfe


Temes relacionats

La Mirada: la història interminable (12/gen/24)


  • Comparteix:

Mapa de la ubicació actual i original de La Mirada / Foto: Cugat Mèdia

Mapa de la ubicació actual i original de La Mirada / Foto: Cugat Mèdia

La Mirada encara podria ubicar-se a l'emplaçament inicial, a tocar de l'institut Leonardo da Vinci i fora del parc del Bosc de Volpelleres. Aquesta porta s'ha obert després d'una reunió entre el govern i Protecció Civil, on l'executiu ha traslladat la petició de l'AFA de recuperar la primera ubicació, que va quedar descartada per un informe desfavorable per la proximitat amb les vies de Renfe, per on passen trens de mercaderies perilloses. Tot plegat ho ha avançat el TOT Sant Cugat i Cugat Mèdia ho ha confirmat.

En declaracions als mitjans, l'alcalde, Josep Maria Vallès, ha explicat que la mateixa directora general de Protecció Civil, Marta Cassany, s'ha compromès a demanar un informe a Adif per saber l'hora de pas dels trens de mercaderies perilloses i si coincideix amb l'horari escolar. "En funció del resultat d'aquest informe, en faran un de nou", ha dit Vallès, que ha recordat que el govern local baralla dos espais alternatius: a l'avinguda de la Clota i a la Guinardera. "Potser tindrem una tercera ubicació", ha dit, si l'informe de Protecció Civil acaba sent favorable. Sobre emplaçar l'escola al parc del Bosc de Volpelleres, ha admès que aquesta és "una opció complicada, per no dir que està pràcticament descartada".

A la reunió amb Protecció Civil van assistir l'alcalde, els tinents d'alcaldia Bernat Picornell i Jordi Puigneró i el regidor d'Urbanisme, Àngel Pedrós. Preguntat sobre quant pot trigar en arribar l'informe d'ADIF, Vallès ha assegurat que ha reclamat "la màxima celeritat". Un cop arribi aquest text, segons l'alcalde, l'informe de Protecció Civil, que reavaluaria el risc d'ubicar l'escola més a prop de les vies del tren trigaria en arribar unes tres setmanes.

Una cursa d'obstacles

El govern anterior (ERC, PSC i CUP) es va veure obligat el 2019 a canviar la ubicació inicial prevista per a La Mirada, al costat de l'institut Leonardo da Vinci perquè Protecció Civil havia fet un informe desfavorable perquè l'escola estava en la zona d'indefensió (ZIF) de 250 metres respecte a les vies del tren de Renfe, inclosa en la Instrucció Tècnica de la Direcció General de Protecció Civil.

El govern anterior (ERC, el PSC i la CUP) es va veure obligat el 2019 a canviar la ubicació inicial prevista per a La Mirada, al costat de l'institut Leonardo da Vinci, perquè Protecció Civil havia fet un informe desfavorable perquè l'escola estava dins d'aquesta franja. Junts, llavors a l'oposició, sempre van retreure al govern tripartit que no defensés prou la ubicació original davant de la Generalitat.

Si finalment Protecció Civil donés permís a la construcció de l'escola al costat del Leonardo, l'executiu actual (Junts i ERC) haurà de decidir si el construeix amb el projecte arquitectònic previst per a aquell espai, que té un cost d'uns 10 milions d'euros, dels quals la Generalitat només en pagarà 5,2. Un dels arguments de Junts per no fer La Mirada al bosc de Volpelleres, a banda dels temes ambientals i judicials, és l'alt cost per a les arques municipals, afectades per un dèficit de 25 milions d'euros.


Josep Maria Vallès

Es va arribar a la proposta de Protecció Civil que faria una consulta a ADIF sobre la freqüència dels trens de mercaderies perilloses. En funció del resultat, faran un nou informe.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.