El documental 'Mentre siguis tu', sobre Carme Elias, obre el debat sobre el dret a morir dignament

Unes 200 persones han assistit a la projecció del documental premiat als Goya i Gaudí de 2024


  • Comparteix:

Moment del col·loqui de DMD i AFA-VO després de la projecció del documental, on hi han assistit 200 persones / Foto: Cugat Mèdia

Moment del col·loqui de DMD i AFA-VO després de la projecció del documental, on hi han assistit 200 persones / Foto: Cugat Mèdia

'No vull ser-hi en aquest món així', ho expressa de manera crua i contundent Carme Elias al documental 'Mentre siguis tu. L'aquí i ara de Carme Elias', de Claudia Pinto, on glossa de manera aclaparadora com s'enfronta l'actriu a l'evidència de la pèrdua de la memòria i expressa amb rotunditat que 'vol marxar' dignament. Aquest pretext ha estat l'eix central del col·loqui que ha ofert l'associació Dret a Morir Dignament (DMD) i l'Associació Familiars d'Alzheimer (AFA-VO) al final de la projecció que ha tingut lloc aquest dimecres al Cinemes Sant Cugat, amb més de 200 persones. L'acte ha comptat amb el suport del Departament de Drets Socials, l'Ajuntament de Sant Cugat i Cugat Mèdia.

Per a Anna Fitó, presidenta de l'AFA-VO, el testimoni que dona l'actriu és realista, encara que sigui al món del cinema, les experiències narrades les pateixen els malalts d'Alzheimer en general. Ha assegurat que des que ella va entrar a l'associació ha canviat la perspectiva de la pròpia consciència dels malalts: "No es pot dir que ells no s'assabenten del que passa, no és veritat, en són plenament conscients". Fitó ha afegit que parlar de la vida i la mort hauria de ser més habitual i, sobretot, exposar amb naturalitat "com volem morir".

De la seva banda, Consol Farràs, coordinadora de DMD Sant Cugat, ha destacat el suport de l'actriu Carme Elias a la campanya de DMD convidant el públic a sol·licitar el document de voluntats anticipades ja que, segons l'actriu, facilita la presa de decisions als familiars i als professionals "al final de la vida". També ha recordat als assistents que en breu es podrà sol·licitar directament als centres sanitaris sense necessitat de notari ni de testimonis gràcies a la nova normativa que ha impulsat la Generalitat i que facilita el tràmit.

Consol Farràs i Anna Fito han moderat el col·loqui amb el públic

Consol Farràs i Anna Fito han moderat el col·loqui amb el públic / Foto: Cugat Mèdia



Els assistents a l'acte han compartit vivències personals en relació a l'Alzheimer o la perspectiva del dret a morir dignament, però el tret més comentat ha estat la falta d'acompayament de la legislació i les administracions amb els familiars, que sovint se senten impotents i aïllats durant el periple de la malaltia.

De la seva banda, el cap de Projectes de Cugat Mèdia, Xavier Fornells, col·laborador de la iniciativa, s'ha felicitat per la bona acollida del públic ja que "és inhabitual" que 200 persones assisteixin a veure un documental a Sant Cugat i ha afegit que "la gent es mou quan batalla pels drets". De fet, la projecció estava programada a una sala més petita, i amb l'èxit d'assistència l'organització n'ha demanat una més gran.

La projecció ha comptat amb la presència de la regidora de Salut i Voluntariat, Núria Fernàndez. 'Mentre siguis tu. L'aquí i ara de Carme Elias' ha estat premiat als Feroz, Gaudí i Goya de 2024 i es podrà veure en obert properament a TV3 (3Cat).



Anna Fitó

Tan de bo, per a la gent gran li serveixi aquesta pel·lícula per sensibilitzar una mica. No és el mateix que perdis una mica de memòria a què no recordis.




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.