'Cal transformar estructures, institucions i consciències per poder avançar en la consecució de territoris equitatius'

El Comitè 8-M ha interromput l'acte institucional per denunciar l'explotació que pateixen les treballadores del servei de neteja municipal


  • Comparteix:

La directora de teatre Dolors Vilarasau en el moment de la lectura del manifest institucional del 8-M amb els regidors assistents al darrere / Foto: Ajuntament

La directora de teatre Dolors Vilarasau en el moment de la lectura del manifest institucional del 8-M amb els regidors assistents al darrere / Foto: Ajuntament

Sant Cugat torna a mostrar el seu compromís amb la igualtat entre dones i homes amb l'acte institucional pel 8-M. La directora teatral Dolors Vilarasau ha sigut l'encarregada de llegir el manifesta institucional davant representants tots els partits del ple menys dos, el PP i Vox, que han decidit no assistir a l'acte. Just abans que comencés a llegir Vilarasau, però, el Comitè 8-M ha entrat a escena per denunciar l'explotació de les treballadores del servei de neteja de l'ajuntament que està externalitzat. Al final de l'acte, els regidors i representants de les entitats convidades han creat un llaç lila gegant.

"La bretxa salarial, les violències masclistes, la sobrecàrrega de les cures, els drets sexuals i reproductius, la precarietat o la feminització de la pobresa, són alguns dels reptes globals que encara tenim per endavant i les polítiques locals són una eina fonamental per abordar-los", afirma el manifest, que també ha posat el focus en el paper de la dona en els conflictes bèl·lics que ens envolten: "La violència envers nenes i dones es generalitza en els conflictes i en els desplaçaments forçosos que ocasiona, els seus cossos són concebuts i utilitzats com a camp de batalla".

LLEGEIX EL MANIFEST INSTITUCIONAL

A banda del text consensuat per tots els partits -menys PP i Vox- que ha llegit Vilarasau, també ha intervingut la regidora de Drets Socials, Igualtat, Feminismes i Cooperació, Gemma Aristoy, i l'alcalde, Josep Maria Vallès. Aristoy ha lamentat que "la igualtat encara és lluny, però hem de seguir fent camí per fer-la realitat", mentre que Vallès ha recordat que des de l'Ajuntament "fem polítiques inclusives i campanyes de sensibilització, i cal que totes les nostres accions estiguin guiades per la igualtat". L'alcalde també ha lamentat l'absència a l'acte institucional dels representants del PP i de Vox.

Una treballadora del servei de neteja externalitzat dels edificis municipals i el Comitè 8-M interromp l'acte institucional

Una treballadora del servei de neteja externalitzat dels edificis municipals i el Comitè 8-M interromp l'acte institucional / Foto: Cugat Mèdia


Denúncia del servei de neteja municipal

L'acte ha començat i acabat amb la interpretació de dues peces musicals per part del quartet de saxos del Conservatori de Sant Cugat, i just al final de la primera intervenció, un grup d'una vintena de membres del Comitè 8-M han interromput l'acte amb un cartell que deia 'Explotar les treballadores, això és feminisme?'. La seva queixa era per la situació d'"explotació" de cinc treballadores del servei de neteja dels edificis municipals, un servei que està externalitzat, i una representant ha sigut l'encarregada de llegir el seu propi manifest. Tenen contracte de mitja jornada, però les fan treballar més hores i no les paguen com a hores extres, i al final el preu l'hora els queda per 2,5 euros. "És una vergonya que un Ajuntament que es proclama feminista, que diu voler parar i posar fi a la discriminació que pateixen les dones, tingui treballadores en aquesta situació", ha dit l'Olga, que ha tancat el seu discurs dient que sap que dilluns pot quedar-se sense feina per estar llegint aquest discurs.

Durant aquesta interrupció, el cap de la Policia Local, Josep Maria Escarré, s'ha dirigit a l'alcalde, i aquest li ha fet un gest de negació. Vallès, a més, ha fet un pas endavant per escoltar la reivindicació de la treballadora, i en acabar, ha emplaçat l'Olga a reunir-se amb ell per conèixer de primera mà aquesta situació que ha denunciat.

L'acte institucional ha acabat amb els regidors i els representants de les entitats convidades formant un llaç lila gegant com a senyal del compromís de l'Ajuntament i la ciutat amb la igualtat de gènere.




Dolors Vilarasau

La crònica bèl·lica encara domina la nostra societat, la violència envers nenes i dones es generalitza en els conflictes i en els desplaçaments forçosos que ocasiona, els seus cossos són concebuts i utilitzats com a camp de batalla, i com a territoris violables de conquesta i colonització per mitjà de la força.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.