Pros i contres de l'índex del preu del lloguer

El portaveu dels API, Carles Sala, considera que l'índex pot endurir "encara més" les condicions per accedir a un habitatge


Temes relacionats

[FAQ] Tot el que has de saber sobre l'índex de preus del lloguer (15/mar/24)

Limita la rendibilitat o té massa forats: els polítics de Sant Cugat valoren el nou índex del lloguer (15/mar/24)

Aquest és el preu de lloguer que marca el nou índex per a casa teva (13/mar/24)


  • Comparteix:

Un bloc de pisos a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

Un bloc de pisos a Sant Cugat / Foto: Cugat Mèdia (Lluís Llebot)

'Hi ha un benefici a curt i mig termini per a qui ja viu de lloguer, però serà letal per aquelles persones que vulguin accedir al mercat de lloguer en àmbits d'alta demanda'. Aquesta és l'opinió del portaveu dels Agents de la Propietat Immobiliària (API), Carles Sala, respecte a la implementació de l'índex de preus del lloguer. Una mesura que, segons diu l'expert, provocarà una disminució de la rotació en el mercat de lloguer i endurirà 'encara més' les condicions del 'càsting de llogaters', de manera que 'aquella persona sense ingressos recurrents suficients tindrà moltes dificultats per accedir al mercat de lloguer'. Això es pot traduir en la necessitat d'aportar avaladors o alguna assegurança per part dels nous llogaters, una tendència que, segons Sala, ja s'està donant des de fa un any.

Pel que fa als propietaris, el portaveu considera que tant petits tenidors com els grans tenidors que són persones físiques "es poden sentir motivats per mantenir l'habitatge en el mercat de lloguer residencial", ja sigui perquè l'índex no aplica (en el cas de petits propietaris) o per les bonificacions fiscals en cas de rebaixa de lloguer en zona tensada (en el cas de grans tenidors que siguin persones físiques). En canvi, els grans tenidors persones jurídiques sí que es poden veure perjudicats per la mesura i, en el pitjor dels casos, Sala preveu que puguin treure els pisos del mercat de lloguer, fent disminuir així l'oferta.

En relació amb les sancions per incompliment de la mesura, Sala comenta que "la llei d'arrendaments urbans mai ha tingut un capítol sancionador". Per tant, les disputes entre particulars s'han vist, i s'hauran de continuar veient, per la via judicial.

Primeres impressions sobre l'impacte de la mesura

Des del col·lectiu dels API han realitzat un primer estudi "poc rigorós", segons explica Sala, per quantificar l'impacte que té la mesura al mercat de lloguer de les zones tensades a Catalunya. Així, a partir de l'anàlisi d'alguns casos particulars de diferents municipis, els API han conclòs que el preu de lloguer ha baixat un 20% de mitjana. Tot i això, Sala remarca que "l'amplitud de la franja d'afectació és molt àmplia", passant d'una diferència del 5% en algunes zones, al 40% en d'altres.

En relació amb la limitació de la superfície dels pisos (l'índex només contempla habitatges d'entre 30 i 150 m2), l'expert ha aclarit que és una qüestió "estadística". "En superfícies molt petites o molt grans, es donen problemes reals de càlcul i els resultats són preus no raonables". Tot i deixar al marge els immobles d'aquestes característiques, Sala corrobora que la contenció de rendes aplica a la majoria de pisos del mercat de lloguer.



Carles Sala

Qui viu de lloguer hi ha un benefici a curt i mig termini, però és letal per aquelles persones que vulguin accedir en àmbits d'alta demanda en un mercat de lloguer residencial, perquè s'han endurit, des de fa un any, les condicions del càsting de selecció de llogaters



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.