Els infants prenen els carrers de Sant Cugat per reclamar ombres als patis escolars

Més de mil persones s'han manifestat aquest divendres per demanar "mesures urgents" per les altes temperatures


  • Comparteix:

Sant Cugat ha estat 'la ciutat dels nens' més que mai. Més de mil persones, entre infants, mares i pares, han sortit al carrer aquest divendres en una manifestació que ha reclamat més ombres als patis escolars. La quitxalla s'ha implicat absolutament en aquesta protesta que ha aglutinat les escoles públiques que tenen aquesta problemàtica. L'Ajuntament, que ha atès les famílies a la plaça de la Vila, ha reiterat que aplicaran solucions al més aviat possible per evitar que els infants pateixin l'augment de temperatures en els mesos de calor.

Tot i ser divendres a la tarda, les famílies han sortit al carrer proveïts de paraigües per simbolitzar la manca d'ombres als patis dels centres educatius. Segons la comissió d'ombres, representada per les AFA afectades, un 19,3% de les escoles tenen espais coberts als patis.

Amb aquesta realitat, les famílies s'han organitzat en cercaviles que han sortit des dels respectius centres trobar-se a Octavià. Les famílies reclamen executar ja accions per solucionar el problema, preferiblement amb arbres i tendals. També volen que es defineixi un pla de climatització dels centres, cosa que es competència de la Generalitat, i que els centres entrin a la Xarxa de Refugis Climàtics de l'AMB, una adhesió que l'Ajuntament porta al ple de dilluns tot i no incorporar, almenys de moment, les escoles.

La tinenta d'alcaldia de Canvi Climàtic, Cristina Paraira, ha atès les famílies a la plaça de la Vila, on han confluït les diferents cercaviles. Allà, els més petits han agafat les regnes de la manifestació amb càntics, pancartes i reclamant la presència de l'alcalde.

Paraira ha rebut els representants i ha explicat que hi ha prevista una reunió amb les AFA el 8 d'abril. El que sí que ha avançat és que ja s'estan fent visites als centres educatius per determinar les accions necessàries per garantir el confort climàtic. "Revisem ombres, però també les petites obres i el manteniment", ha dit Paraira, que manté el compromís d'"accelerar el màxim possible" en aquesta tasca per arribar als mesos de calor amb solucions materialitzades.

Des de la Coordinadora d'AFA, el 8 d'abril significa lluitar contra "els timings" de l'administració i "la calor no espera". Per un tema de "salut pública", la Coordinadora vol accions urgents i sobretot recursos econòmics. Paraira ha dit que faran el possible per arribar a tot i ha negat que les famílies hagin de pagar res de la seva butxaca.

En el pressupost de 2024 hi ha previstos 100.000 euros per accions en ombres, però Paraira ha admès que "buscaran solucions" perquè no són diners suficients per cobrir les demandes.






Carme Roca

A part de tot el que li toca fer a l'Ajuntament, les famílies han assumit molta cosa de la seva butxaca.

Cristina Paraira

Quan diem estiu intentarem que sigui al maig, o al juny, però serà l'abans possible.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.