Sant Cugat ha perdut més de 800 arbres en el darrer any per la sequera

Per fer front a la falta d'aigua només s'estan regant aquells arbres que s'han plantat en els últims 3 o 4 anys


Dos operaris durant la tala de les últimes moreres originals de la Rambla del Celler el passat febrer / Foto: Cugat Mèdia

Dos operaris durant la tala de les últimes moreres originals de la Rambla del Celler el passat febrer / Foto: Cugat Mèdia

Sant Cugat ha perdut entre 800 i 900 arbres en l'últim any. La sequera ha impactat de ple en els arbres després que l'Ajuntament s'hagi vist obligat a aplicar una política de subsistència. Segons ha explicat el cap de la Secció de Manteniment Urbà de l'Ajuntament, Gerard Riba, a Cugat Mèdia, només s'estan regant aquells arbres que s'han plantat en els darrers 3 o 4 anys. Una tria que es deu principalment al fet que els arbres de grans dimensions amb una arrel molt profunda, requereixen una quantitat d'aigua tan gran que segons Riba 'és inviable i no és aconsellable'. En aquesta línia, posa de manifest que amb la mateixa quantitat 'es poden salvar tres o quatre arbres més joves'. Tot i que la ciutat té al voltant de 55.000 arbres, el tècnic reconeix que es tracta 'd'un cop bastant important'.

Amb l'objectiu de fer front a la sequera el decret vigent no permet el reg dels parcs i l'arbrat viari, limitant-ho als arbres de subsistència. Un reg que, tot i això, es fa mitjançant cisternes, l'aigua provinent del pou situat al costat del Parc de Ramon Barnils i l'aigua de purgues.

L'aigua de purga és aquella que surt de la xarxa d'aigua potable, però que no és aigua consumible. Això es deu a les característiques físiques de la xarxa que causa que quedi aigua estancada. Així, aquesta aigua que ha estat tot un període sense moure's perd les qualitats de potabilitat. Segons Riba, en condicions normals acabava llançant-se a la riera, però "en aquest cas la fem servir nosaltres per fer el reg de subsistència d'aquests arbres".

Aquesta aigua també es fa servir per a la neteja de carrers. Un consum que també s'ha reduït, ja que tal com explica el cap de la secció de Manteniment Urbà "només es fa servir en aquells casos que realment les condicions sanitàries estan en risc".


TAMBÉ ET POT INTERESSAR