Contemporani, territori, tèxtil i creació: els pilars del nou programa d'Arts Visuals

El projecte comptarà amb un pressupost de 56.500 euros i es posarà en marxa a partir del 2025

Una de les sales del Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani/ Foto: Localpres

Societat

Publicat el 7/maig per Aina Ruiz

El contemporani, el territori, el tèxtil i la creació són els quatre pilars del nou programa d'Arts Visuals municipals de Sant Cugat. Es tracta d'una proposta deslocalitzada que inclourà l'oferta actual de la Casa Aymat, el Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani i de la Sala d'exposicions de la Casa de Cultura. La regidora de Cultura, Núria Escamilla, ha manifestat que de cara als següents projectes, aquest programa 'no deixa marge a la improvisació' i l'Ajuntament haurà de 'treballar amb molta antelació i de forma calendaritzada per coordinar els diferents espais'. El projecte, presentat aquest dimarts, 7 de maig, comptarà amb un pressupost de 56.500 euros i s'activarà a partir del 2025 un cop s'hagi fet efectiu el tancament del Centre d'Art Can Maristany (CAM) i passada la biennal Manifesta 15 Barcelona Metropolitana.

Pel que fa a la formació que fins ara acollia el Centre d'Art Maristany es reubicarà temporalment a Casa Aymat. Més informació en aquesta notícia.

Pilars del programa d'Arts Visuals municipals


Nou programa d'Arts Visuals / Foto: Ajuntament


Els quatre eixos principals del nou programa d'Arts Visuals s'estructurarien de la següent manera:

  • La branca d'art contemporani, manté els dos projectes vigents que es feien en anys alterns adreçats un d'ells, a artistes, i l'altre, a comissariats, però amb la diferència que seran deslocalitzats. A més, incorporà dos projectes nous, un curatorial de performance que tindrà una durada d'entre un i dos dies i un altre de recerca que tindrà un caràcter anual. L'objectiu d'aquest darrer és donar suport al llarg d'un any a un artista i l'any següent materialitzar-la

  • L'eix corresponent al territori, comptarà amb un nou projecte curatorial d'art i natura amb el fi de crear un vincle entre l'art i l'entorn natural de Sant Cugat. Situat als entorns de Torre Negra, contemplen una de les propostes de residents de Casa Aymat que contempla fer un esquila d'ovelles i treballar la llana de manera "transversal a través de medi ambient i de l'art". Es mantindran també tant el cicle d'artistes com els projectes artístics de ciutat.

  • El besant tèxtil inclourà un nou projecte "de petit format" que s'ubicarà al centre Grau-Garriga i estarà destinat a donar suport a projectes d'artistes tèxtils contemporanis.

  • Finalment, l'àmbit de creació mantindrà el projecte ja vigent d'artistes en residència.


  • Així, les mostres artístiques acabarien repartint-se entre la Casa de Cultura, el Centre Grau-Garriga d'Art Tèxtil Contemporani, Casa Aymat, Torre Negra i altres espais deslocalitzats. La selecció dels projectes anirà a càrrec d'una comissió de selecció independent i especialitzada o de l'equip gestor del Programa d'Arts Visuals.

    Art.santcugat

    El consistori ha aprofitat l'ocasió per presentar el nou organigrama que porta per nom art.santcugat i segons ha afirmat Escamilla, "dona una visió de l'art a Sant Cugat i engloba totes les propostes".



    DECLARACIONS

    decla núria escamill

    La programació a diferents espais de tal manera que l'usuari pugui anar veient diferents espais de la ciutat. Al final, deslocalitzar també és mostrar nous emplaçaments de la ciutat on hi pugui haver art.

    Your browser doesn’t support HTML5 audio