Sant Cugat participa al programa europeu 'Colors' per facilitar la relació intercultural a través de l'art


  • Comparteix:

Facilitar la relació intercultural i la integració de les persones immigrades a través de l'art-teràpia és l'objectiu del programa europeu 'Colors', en el qual participa Sant Cugat. El projecte, que també es realitza a Barcelona i a altres ciutats europees, agrupa persones d'aquí i també immigrades amb la voluntat que els dos col·lectius expressin, mitjançant l'art, les seves experiències socio-culturals. El projecte s'emmarca dins el Pla de Ciutadania que impulsa l'Ajuntament i està finançat amb fons de la Unió Europea.

'Colors' és el nom del projecte europeu que s'està duent a terme a Sant Cugat, de la mà de l'Ajuntament i el Servei d'Atenció Psico-social a Immigrants i Refugiats (SAPIR), i que pretén facilitar la interrelació entre les persones immigrades i les autòctones. El projecte, que acaba de començar i finalitzarà el 2006, agrupa a una quinzena de persones autòctones i a un altre grup de quinze persones immigrades, que a través de tècniques artístiques i plàstiques expressen les seves experiències socio-culturals.

La coordinadora del projecte, Eva Marxen, assegura que l'art-teràpia és una tècnica molt adient per facilitar el diàleg entre cultures.

Eva Marxen

Les arts plàstiques són molt adients per facilitar el diàleg entre cultures. En molts casos, permeten expressar millor la diversitat cultural que no pas el llenguatge verbal.


En una primera fase, els dos grups treballaran per separat fins a finals de juny, i ho faran a l'Ateneu de la plaça Pep Ventura i al Casal del Barri. Posteriorment, s'encetarà la segona fase del projecte, en la qual els dos grups es reuniran per posar en comú les tasques realitzades i el seu significat.

La mediadora intercultural de l'Ajuntament, Helga Flantermesky, considera que per als immigrants és important trobar un espai on puguin expressar totes les vivències, i en molts casos el patiment i el dol que comporta el procés migratori.

Helga Flantermesky

Per les persones immigrades és molt important trobar un espai on expressin les seves vivències, i el que senten en el procés migratori. El projecte també pretén sensibilitzar a les persones autòctones.


De la seva banda, el tinent d'alcalde de Polítiques Socials, Toni Ramon, ha explicat que el projecte 'Colors' s'emmarca dins dels objectius del Pla de Ciutadania que impulsa l'equip de govern.

Toni Ramon

El pla de ciutadania vol donar eines per la integració de les persones immigrades i també sensibilitzar als que han nascut al territori.


En una tercera fase del projecte, que començarà a partir del 2006, es crearà una exposició itinerant amb algunes de les obres realitzades durant aquests mesos.

El projecte ' Colors' també s'està duent a terme a Barcelona i a diferents ciutats d'Itàlia, Grècia i la República Txeca, i té un cost global de 400.000 euros procedents de la Unió Europea. A més, la proposta forma part del programa Sòcrates Grundtvig per a l'ensenyament d'adults de la UE.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.