El Centre de Restauració de Béns Mobles: l'espai de conservació d'obres més gran del país

El centre es divideix en tres espais: materials inorgànics, pintura policromada i laboratori de paper


Moltes de les escultures, pintures o documents que es troben en esglésies o museus de Catalunya han estat restaurats en algun moment. El Centre de Restauració de Béns Mobles de la Generalitat de Catalunya, ubicat a Valldoreix, és el més gran del país. La tasca principal del centre és establir criteris d'intervenció, assessorar i restaurar les obres.

L'espai es divideix en tres naus ben diferenciades segons el material de les obres: una per als materials inorgànics, entre els quals es troben l'arqueologia i les escultures; una segona per a la pintura i talla policromada; i una amb un laboratori de paper per a documents. Quan arriben les obres, la primera intervenció és la de desinsectar o desinfectar, per després fotografiar-la amb diferents radiacions per comprovar en quin estat es troba.

La directora del centre, Mireia Mestre, apunta que tots els suports tenen la seva fragiliat i vulnerabilitat. Així doncs, destaca la tasca dels professionals i l'especialització que han de tenir. "La gent es forma amb criteris de forma general, però al llarg de la seva carrera es va especialitzant i en contacte amb altres progessionals", detalla Mestre, però, subratlla que no fan miracles i que cal saber fins a on pot arribar la restauració, ja que qualsevol intervenció ha de poder ser reversible.

La majoria de les obres que entren al centre pertanyen a la Generalitat, encara que també intervenen en obres de propietat particular que per la seva rellevància i interès tenen una categoria dins de l'inventari del patrimoni cultural català.

El centre compta amb 18 treballadors fixes, a més de molts altres autònoms que treballen per projectes. Alhora, també desenvolupen una gran tasca de formació de futurs professionals.

El Centre de Restauració rep visites escolars i també ofereix visites guiades gratuïtes els caps de setmana.

Mireia Mestre

Obres que per la seva rellevància tenen una categoria dins de l'inventari del patrimoni cultural català


TAMBÉ ET POT INTERESSAR