L'HGC inaugura un nou servei d'acompanyament en el dol de malalts terminals i els seus familiars


  • Comparteix:

L'Hospital General de Catalunya ha inaugurat un nou servei d'acompanyament en el dol de malalts terminals i de les seves famílies. El programa, que porta per nom 'casa final de la pau', té com a objectiu donar suport als malalts que es troben en els serveis pal·liatius o els que estan a casa, i també a les seves famílies per tal d'ajudar-los a afrontar i assumir la mort.

L'Hospital General de Catalunya, ubicat a la nostra ciutat, engegarà el proper dimarts el programa d'acompanyament en el dol per donar suport psicològic als malalts terminals així com a les seves famílies. Amb aquest programa, anomenat 'casa final de la pau', i que és pioner al nostre país, es vol donar un pas més en els serveis de cures pal·liatives que es donen a la majoria d'hospitals del país. A més, aquest servei també es prestarà a domicili.

El cap dels serveis de psiquiatria de l'Hospital General de Catalunya, el doctor Jordi Domingo, ha explicat que l'objectiu del programa és crear un espai per parlar de la mort, i donar suport psicològic tant al malalt com a la seva família. El doctor Domingo creu que d'aquesta manera es pot reduir l'angoixa que la mort genera en el pacient.

El servei està dividit en dues àrees, una de procés de dol i una altra d'acompanyament en la mort, i comptarà amb una desena de psiquiatres, psicòlegs i infermeres que treballaran conjuntament amb els serveis pal·liatius. Els professionals només intervindran si el pacient o les famílies així ho desitgen i en cap cas podran intervenir en les decisions mèdiques. El doctor Domingo ha explicat que no es descarta que en un futur s'adhereixin una desena més d'especialistes, ja que confien que el servei tindrà un gran èxit, ja que pel moment ja són moltes les persones que l'estan demanant de manera 'inconscient'.

Jordi Domingo

La gent ho demana molt i moltes vegades ho fan de manera inconscient. La cultura de la mort està canviant una mica i per sort la gent vol saber més sobre el tema, i vol morir bé.


De la seva banda, la coordinadora del servei d'atenció en els processos de dol de l'HGC, Susana Sánchez, ha explicat que quan algú perd a una persona estimada, moltes vegades, és difícil parlar-ho i assumir-ho, però considera que és molt important fer-ho perquè després dels anys hi ha gent que tenen malalties generades pel mateix estat de 'dol patològic'.

Susana Sànchez

Aquest procés es fa d'amagat i sense poder alliberar emocions. Quan no està ben guiat, es converteix en dol patològic. Hi ha persones que al cap dels anys veiem que tenen malalties importants i moltes vegades venen generades pel dol.


En el mateix sentit s'ha expressat la coordinadora de la unitat en l'acompanyament en la mort, Chusa Serra, que ha destacat, a més, la importància que les persones que estan a punt de morir no ho facin soles. En aquest sentit, Serra ha afegit que el que necessita el malalt terminal és que la seva família assumeixi que morirà i que l'objectiu no és pensar que es curarà sinó que se l'ha d'acompanyar.

Chusa Serra

És important que les persones que van a morir es trobin emocionalment acompanyades perquès és diferent morir sol que morir en solitud. El malalt vol que la seva família entengui que ha de morir, perquè l'objectiu no és la curació sinó acompanyar-lo en aquells moments.


És per això que l'HGC no només intentarà ajudarà a assumir la mort en els malalts terminals, sinó també a les seves famílies, perquè consideren que aquestes poden ajudar al malalt a no està tan angoixat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.