
L'Anna Fitó ha dedicat 39 anys de la seva vida a la docència / Foto: Cugat Mèdia
ESCOLTA-HO
Anna, 39 anys de la teva vida dedicats a l'educació. Què et va portar a dedicar-te a la docència?
La veritat és que va ser pura casualitat. Sempre havia tingut clar que volia treballar en un àmbit relacionat amb les persones, ja fos com a treballadora social, en infermeria o en educació. Després de la mort del meu pare, vaig tenir l'oportunitat d'estudiar Magisteri a la Blanquerna i vaig acceptar. Això em va portar a descobrir un món que he gaudit moltíssim durant tots aquests anys.
Com era el sistema educatiu quan vas començar i com ha canviat al llarg d'aquestes dècades?
Quan vaig començar, el sistema estava molt desorganitzat. Recordo que a la primera escola pública on vaig treballar, Sant Cosme i Sant Damià, érem només tres mestres i el director. Amb el temps, vam lluitar per millorar les condicions i l'organització. A la Floresta, on vaig arribar el 1980, també vam haver de treballar molt per establir una educació de qualitat.
El 1980 vas arribar a l'escola de la Floresta, que aleshores era molt nova. Com va ser aquesta experiència?
Va ser un canvi important. Venia de Sant Cosme, on vaig aprendre molt en un entorn de gran diversitat. A la Floresta, l'escola tenia només un any de vida i vam trobar un grup de mestres amb maneres molt diferents d'entendre l'educació. La immersió lingüística era una gran qüestió en aquell moment, tot i que encara no tenia nom. Hi havia moltes tensions entre mestres i també entre les famílies sobre aquest tema, i en algun moment fins i tot em vaig plantejar marxar. Però, amb el temps, vam aconseguir construir una comunitat educativa forta i compromesa.
Vau impulsar un projecte sense llibres, una idea molt innovadora per a l'època.
Exacte, vam apostar per un model d'aprenentatge sense llibres, basat en el treball directe amb l'alumnat. Avui en dia aquest enfocament està molt de moda, però nosaltres ja ho aplicàvem fa gairebé 50 anys. Va ser una feina dura, però també molt gratificant.
Des 22 anys que vas estar a la Floresta, 13 van ser com a directora. Com va ser l'experiència de liderar una escola en una època en què no era comú veure dones en posicions de lideratge?
Va ser una experiència positiva, però també difícil. Al principi, em costava i recordo haver plorat més d'una vegada. Però amb el suport dels meus companys i la meva determinació, vaig aconseguir tirar endavant. Crec que les dones sovint ens atrevim poc a assumir aquests rols, però és important que ho fem.
Més endavant es va crear l'escola Gerbert d'Orlhac i et van proposar ser-ne la directora. Per què vas acceptar el repte?
Volia deixar la direcció a la Floresta després de tants anys, però quan em van proposar posar en marxa el Gerbert d'Orlach, ho vaig veure com un nou repte. M'agraden els reptes i em va fer il·lusió. Durant un any, mentre es construïa l'edifici, vam treballar a l'escola Nova Aula amb un equip reduït. Va ser una experiència magnífica.
L'educació ha estat tradicionalment un àmbit molt feminitzat, però els càrrecs de direcció han estat ocupats durant molt de temps majoritàriament per homes. Has viscut aquesta desigualtat?
Sí, he viscut la contradicció que en les escoles un 80% són dones, però sovint qui dirigeix és un home. Crec que a vegades ens atrevim poc a dir "jo també puc fer-ho". També influeix el tema de la cura dels fills, que sovint recau més sobre les dones.
Has vist canvis en aquest aspecte al llarg dels anys?
Ara veig que hi ha més pares que s'impliquen en la cura dels fills. Però el canvi real vindrà quan el poder no sigui dels homes. I ara per ara, el poder encara és dels homes.
Després de jubilar-te, no has parat. Ara estàs al capdavant de l'AFA Vallès. Què t'ha portat a implicar-te en aquest projecte?
Penso que és molt necessari. Les administracions han de dedicar més recursos a cuidar la gent gran. No és just que pateixin tant. A més, les associacions petites com la nostra necessiten voluntariat i suport per seguir endavant.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.