
Una missa a l'església del Monestir de Sant Cugat / Foto: Parròquia de Sant Pere d'Octavià
Pel que fa al nivell de presència en els actes religiosos, l'Observatori Sociològic assenyala que un 23,1% dels creients és practicant, és a dir, assisteix com a mínim una vegada al mes al culte. El percentatge creix fins al 42,5% si s'inclou els santcugatencs que acudeixen a un acte religiós una vegada a l'any. Tot i això, mossèn Emili Marlés, de la parròquia de Sant Pere d'Octavià, assegura que l'afluència a aquest actes ha crescut a la ciutat, sobretot des de la pandèmia. "Crec que Sant Cugat és la ciutat més religiosa de Catalunya", assegura mossèn Emili en declaracions a Cugat Mèdia.
La religió, per barris, edat i gènere
El perfil de la persona religiosa a Sant Cugat és una dona, de més de 65 anys i de la zona de Volpelleres i Can Mates. Per barris, els santcugatencs menys religiosos són els de la Floresta. Per edat, els de 16 a 24 anys. De fet, no hi ha cap apartat de l'enquesta, excepte al barri de la Floresta, en què els santcugatencs no creients tinguin més pes que els religiosos.Comparativa amb Catalunya: menys no creients a Sant Cugat
Un altre aspecte rellevant és que Sant Cugat registra més religiosos que la mitjana catalana. Segons l'últim baròmetre elaborat pel Centre d'Estudis d'Opinió (CEO), un 51% de les persones enquestades declara no tenir creences religioses, mentre que un 48% afirma que sí que en té. A Sant Cugat, la suma d'agnòstics i ateus és del 32,4%.Els centres educatius religiosos, un factor d'atracció
Sant Cugat compta amb cinc centres educatius religiosos: el Pinar, el Viaró, la Farga, el Pureza de María i l'escola Hatikva. Per a mossèn Emili, aquest podria ser un dels factors clau a l'hora d'interpretar les dades de l'Observatori Sociològic. "A la ciutat hi ha escoles religioses de molt prestigi. Fins i tot hi ha famílies que volen venir a viure a Sant Cugat per aquest ambient religiós que hi ha", assegura el mossèn.Tot i que en el global representa un percentatge petit, també és rellevant que a Sant Cugat hi ha la comunitat jueva més gran de Catalunya.
OPINA
Identifica't per comentar aquesta notícia.
Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.
Avís important
Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims
Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors
No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal
Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.