Els anys posteriors a la caiguda del mur de Berlín són negatius, segons el conferenciant inaugural de la UNIPAU

Societat

Publicat el 15/jul/05 per Josep Gimeno

El balanç de les dècades posteriors a la caiguda del mur de Berlín és negatiu a causa de la consolidació del terror d'estat i de les pràctiques capitalistes. Aquesta és una de les conclusions a què ha arribat el professor de Ciència Política, Carlos Taibo, en la conferència inaugural de la 20a edició de la Universitat Internacional de la Pau (UNIPAU).

Carlos Taibo ha ofert una visió global de les dècades posteriors a la caiguda del mur de Berlín, tot centrant-se en el procés de globalització, el poder dels Estats Units i la proliferació de moviments alternatius al sistema arreu del món. El conferenciant ha explicat que no cal idealitzar els períodes anteriors a la caiguda del mur, però ha assegurat que el balanç des de l'esfondrament del comunisme és negatiu.

Carlos Taibo

Sense creure que els temps d'abans de 1989 eren millors, podem dir que el balanç de les darreres dècades és negatiu

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Taibo ha dit que no s'ha de responsabilitzar els Estats Units dels mals del món, sinó que cal centrar les crítiques en les elits econòmiques nord-americanes, que influeixen en les decisions del poder polític de la potència mundial. Segons el professor, la Unió Europea no és una alternativa al lideratge dels Estats Units. Taibo s'ha mostrat esperançat per la proliferació de moviments contraris a les polítiques neoliberals, però ha remarcat que és molt difícil ser optimista amb el futur del món.

Carlos Taibo

És cert que els moviments alternatius són més imaginatius i que atrauen més gent, però no sóc optimista amb el futur

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Carlos Taibo, que s'ha mostrat molt satisfet de participar a la UNIPAU, ha escrit diversos llibres sobre el procés globalització, el poders dels Estats units i l'Europa de l'Est. A més, Taibo col·labora a diversos diaris amb la publicació d'articles d'opinió.