La tertúlia 'Dones i Llibres' evidencia diferències de gènere en el món de la lectura i l'edició


  • Comparteix:

L'acte, celebrat aquest dijous al Cafè Auditori, ha comptat amb dones destacades en la literatura i el món editorial

L'acte, celebrat aquest dijous al Cafè Auditori, ha comptat amb dones destacades en la literatura i el món editorial

Analitzar el paper de les dones dins el sector literari ha estat l'eix central de la tertúlia 'Dones i llibres' que s'ha celebrat aquest dijous al Cafè Auditori organitzat pel servei municipal DonaInformació i la llibreria Paideia. L'acte s'ha emmarcat dins el programa d'actes del cinquè aniversari de DonaInformació i també dins la programació de l'Any del Llibre i la Lectura.

La xerrada 'Dones i Llibres' ha comptat amb la presència de dones molt vinculades al món literari que, des de diferents punts de vista, han analitzat i desglossat el paper de la dona dins aquest sector i les possibles diferències de gènere que apareixen a l'hora comprar un llibre, escriure o llegir.

En aquest sentit, la propietària de la llibreria Paideia i presidenta del gremi de Llibreters, Neus Ribatallada, ha explicat que, segons les dades, les dones llegeixen més que els homes i ha afegit que hi ha moltes diferències entre els homes i les dones pel que fa els llibres que llegeixen. Ribatallada considera que les dones es deixen aconsellar més que els homes i que aquestes a l'hora de comprar s'inclinen per buscar llibres d'escriptores i no d'escriptors.

Neus Ribatallada

Crec que la dona s'inclina més per la narrativa i la ficció i llegeix menys assaig que els homes. Elles es deixen aconsellar més que ells. Quan compren les dones busquen més llibres d'escriptores que d'escriptors.


Aquestes diferències, en canvi, són molt menys evidents en el món de l'edició, on hi ha tant homes com dones. Així ho ha afirmat l'editora Sílvia Querini, que considera però que sí que hi ha diferències en la manera de treballar, ja que la dona s'implica més emocionalment en la feina i busca una relació més personal entre l'escriptor, l'editor i el lector.

Silvia Querini

Les coses canvien en la manera de treballar. Les dones en general s'impliquen més emocionalment i busquen una relació més personal entre l'editor, l'autor i el lector.


De la seva banda, l'escriptora santcugatenca Imma Monsó s'ha mostrat contrària a les etiquetes com la de 'literatura femenina'. Per Monsó, quan una persona va a comprar un llibre s'ha de fixar en l'autor i la seva trajectòria i no tan en el fet de si és home o dona.

Imma Monsó

Quan es parla de literatura femenina que crec que no existeix, la veritat és que no m'interessa. Penso que tot depèn de l'autor i no de si és dona o home.


Des de l'Ajuntament, la regidora d'Igualtat, Marta Subirà, ha valorat molt positivament la tertúlia i ha remarcat que, tot i que cada vegada hi ha més sensibilització per acabar amb les desigualtats de gènere, hi ha camps de la societat, com en el món artístic, on aquesta desigualtat queda més oculta.

Marta Subirà

La igualtat entre home i dona ha d'assolir-se en tots els camps. La desigualtat en el món artístic es nota més i és per això que volíem conèixer la realitat de les dones i els llibres.


Recordem que l'acte s'ha emmarcat dins el programa d'actes del cinquè aniversari de DonaInformació, que fins el que resta d'any s'inclourà transversalment en les activitats de l'Any del Llibre i la Lectura.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.