Els experts pronostiquen una ràpida expansió del 'mosquit tigre' per tot l'Estat espanyol


  • Comparteix:

Els ajuntaments demanen més implicació de la Generalitat per frenar la proliferació de l'insecte

Els ajuntaments demanen més implicació de la Generalitat per frenar la proliferació de l'insecte

El Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat alerta que el 'mosquit tigre' ja s'ha expandit fora de Catalunya i adverteix que la proliferació d'aquest insecte per tot l'Estat serà més ràpida del previst si les administracions no actuen decididament. Els ajuntaments de Sant Cugat i de l'entorn reiteren la necessitat que la Generalitat i la resta d'administracions supramunicipals s'impliquin més per aturar una plaga que, segons els experts, no es podrà eradicar mai més.

La plaga del 'mosquit tigre' no desapareixerà mai més de Sant Cugat ni de la resta de municipis catalans on, des de l'estiu del 2004, s'ha detectat la seva presència. Això és el que assegura el biòleg i responsable del Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat, Roger Eritja, que pronostica que l'insecte es dispersarà per tot l'Estat espanyol i, segurament, amb més rapidesa del que s'havia previst.

Eritja, que ha participat en una tertúlia al magazín 'Sant Cugat a Fons' d'aquesta emissora, creu que les administracions supramunicipals no s'han pres seriosament el problema del 'mosquit tigre' i anuncia que ja s'ha detectat la seva presència fora de Catalunya.

Roger Eritja

Les administracions, excepte els ajuntaments, no han fet gaire. No han reaccionat a les nostres veus d'alarma, des del 2004. Els ajuntaments han fet accions puntuals, però la resta no i el mosquit s'estendrà per tota Espanya. Ja s'ha trobat a Alacant.


Davant d'aquest pronòstic pessimista dels experts, els ajuntaments afectats recorden que ells han estat els primers en prendre mesures de prevenció i demanen a les administracions superiors, i especialment a la Generalitat, que coordinin les actuacions i s'impliquin més per frenar l'expansió del 'mosquit tigre'.

El tinent d'alcalde de Medi Ambient de l'Ajuntament de Sant Cugat, Eduard Pomar, assumeix que eradicar la plaga és impossible, però demana mesures més contundents per evitar que el 'mosquit tigre' posi en risc la qualitat de vida dels ciutadans dels municipis afectats.

Eduard Pomar

La plaga no es pot eradicar, però caldria actuar més decididament per frenar l'expansió del mosquit i millorar la qualitat de vida. Cal més implicació de totes les administracions.


Precisament, després d'un primer estudi -elaborat pel Servei de Control de Mosquits del Baix Llobregat quan es va detectar la presència del mosquit a Sant Cugat- la Generalitat està enllestint ara un segon informe més exhaustiu que haurà de servir per coordinar les accions de prevenció i control a tots els municipis afectats. Una tasca que ha de liderar el govern català, tal i com assegura el tècnic de Salut Pública de l'Ajuntament de Rubí, Andrés Cano.

Andrés Cano

Aquest és un tema supramunicipal que no poden resoldre sols els ajuntaments. S'ha d'organitzar des de la Generalitat. Han de fer un protocol-marc d'actuació que, després, nosaltres hem d'aplicar a cada municipi.


Una de les accions que té previstes la Generalitat és elaborar una ordenança-marc que es pugui aplicar a tots els ajuntaments afectats, de manera que es coordinin les accions de control i prevenció. De la seva banda, els experts aposten per crear un servei de control de mosquits per a la zona del Vallès Occidental, ja que, insisteixen, si no es prenen mesures amb anticipació, l'expansió del 'mosquit tigre' posarà en perill la qualitat de vida dels ciutadans.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.