La Festa de Tardor arrenca amb un debat sobre el finançament de les entitats


  • Comparteix:

Les entitats reclamen marcar els criteris de les ajudes des del consell de cultura

Les entitats reclamen marcar els criteris de les ajudes des del consell de cultura

Debatre i concretar les propostes del Pla de Cultura en matèria de finançament de les entitats ha estat l'objectiu central del debat que ha donat el tret de sortida a la Festa de Tardor d'enguany. Prop de 25 persones, representants de diferents entitats, han plantejat la necessitat d'establir els criteris de finançament i d'ajudes municipals en funció del col·lectiu i l'activitat proposada i han remarcat la necessitat que siguin les pròpies associacions les que marquin els criteris dins el marc del Consell de Cultura.

Coincidint amb la recent presentació del document escrit del Pla de Cultura, el Club Muntanyenc ha proposat enguany escollir aquest pla de treball com a eix central del debat que, tradicionalment, obre els actes de la Festa de Tardor.

Així ho ha explicat un dels impulsors de la iniciativa i membre de l'entitat excursionista, Alfredo Arechavala, que ha remarcat la necessitat que les pròpies entitats de la ciutat debatin a fons les propostes del Pla de Cultura i les concretin amb propostes i noves aportacions, en aquesta ocasió centrades en el tema del finançament.

Alfredo Arechavala

Com que el Pla de Cultura té una diagnosi de la situació i unes propostes estratègiques d'actuació, des del CMSC vam pensar que el tema de debat havia de ser aquest, perquè el pla demana la participació de les entitats


D'aquesta manera, durant el debat s'han sentit diferents opinions que han anat des de la necessitat que l'Ajuntament recolzi més les entitats, tant amb diners com amb recursos, fins a la conveniència que les associacions siguin més autosuficients no estableixin relacions de dependència amb l'administració.

La jornada també ha servit per debatre si la millor fórmula de col·laboració del consistori ha de ser la del conveni, si l'Ajuntament hauria de comptar més amb les entitats per organitzar alguns projectes o activitats o si s'han de recolzar totes les iniciatives o bàsicament aquelles que siguin d'interès social i general. Per al president de l'associació d'Amics de la UNESCO Valldoreix- Sant Cugat, Llorenç Batchellí, caldria establir diferents tipus d'ajuda en funció dels col·lectius i de les activitats proposades.

Llorenç Batcehllí

Hi ha entitats que són prou suficientment riques en acció i diners perque l'Ajuntament no hi hagi de fer cap conveni. Hi ha diferents nivells i aquests crearien un tipus de suport adequat als objectius i activitat de cada entitat


Els assistents al debat també han volgut subratllar la necessitat que s'escoltin les entitats i les seves necessitats per tenir-ho en compte a l'hora de decidir les polítiques d'ajudes i també els pressupostos municipals. Una de les reclamacions ha estat, precisament, que el Consell de Cultura sigui participatiu i permeti recollir les aportacions del teixit associatiu del municipi. Escoltem Manel Sànchez, president de la FAV.

Manel Sànchez

El que em preocupa és qui decideix i com es decideixen els criteris de subvenció. Si parlem del Pla de Cultura, ha això s'ha de basar en un Consell de Cultura que ha de ser participatiu


El debat de la Festa de Tardor d'enguany també ha servit per posar de manifest la necessitat de fomentar més la participació entre les pròpies entitats, ja que de les 80 associacions i col·lectius que participen aquest diumenge a la mostra, només una minoria han pres part d'aquesta activitat inicial.

D'altra banda, també s'ha subratllat la importància d'utilitzar aquest teixit associatiu per integrar els ciutadans nouvinguts al municipi o de crear noves sinergies i espais de relació entre les pròpies entitats.

Des del Club Muntanyenc, a més, s'ha proposat la possibilitat d'organitzar un calendari de reunions i xerrades per debatre amb profunditat els diferents aspectes plantejats al Pla de Cultura.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.