Les antenes de mòbil de Sant Cugat tenen una radiació 10 vegades per sota del màxim que permet la normativa


  • Comparteix:

Així ho confirmen les primeres dades de l'aparell de medició instal·lat per la Generalitat

Així ho confirmen les primeres dades de l'aparell de medició instal·lat per la Generalitat

Les radiacions que provoquen les antenes de telefonia mòbil a Sant Cugat són 10 vegades inferiors al màxim permès per la normativa catalana, que és molt més estricta que l'espanyola i l'europea. Així es desprèn de les primeres dades registrades per l'aparell de medició que ha instal·lat la Generalitat a la nostra ciutat, i que forma part d'una xarxa de control estesa per una setantena de municipis de Catalunya.

La intensitat de la radiació de les antenes de telefonia mòbil a Sant Cugat no arriba al 10% del nivell màxim que fixa la normativa catalana, que és molt més estricta que l'espanyola i la de la UE. Durant el seu primer mes de funcionament, el monitor de control de les emissions que ha instal·lat a la nostra ciutat el Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI) ha registrat unes mesures que oscil·len entre els 2'2 i 2'7 volts per metre, mentre que el màxim a Catalunya està fixat en els 27 volts per metre. Així ho ha dit el responsable del projecte de control de radiacions del Centre de Telecomunicacions de la Generalitat, Jordi Boldú.

Jordi Boldú

Els valors que s'estan registrant en aquests moments estan molt per sota de la normativa. Tot i així, fins ara no hi ha cap evidencia científica que aquestes emissions siguin perjudicials per la salut.


De la seva banda, el tinent d'alcalde de Medi Ambient, Eduard Pomar, s'ha felicitat pel fet que la Generalitat hagi escollit Sant Cugat per instal·lar un dels medidors de radiacions de telefonia mòbil, que formen part d'una xarxa que inclou una setantena de municipis de Catalunya. Pomar ha explicat els objectius d'aquests aparells.

Eduard Pomar

L'objectiu de la xarxa, que s'està implementant a diferents municipis de Catalunya, és vetllar per la qualitat ambiental i tenir informacions contínues d'aquests aparells.


Els medidors són sondes que registren la intensitat de les radiacions de les antenes de telefonia mòbil més properes i envien les dades a un centre de control, que emet una alarma si se supera un nivell màxim prèviament fixat, i que està per sota del màxim permès per la normativa catalana. Ernest Cid, director general de l'empresa Wave Control, que ha desenvolupat la tecnologia, explica com se seleccionen les ubicacions per instal·lar els medidors.

Ernest Cid

Busquem un punt on hi hagi la màxima radiació per fer allà les mesures. Això ens permet assegurar que en els punts propers els nivells seran iguals o inferiors.


En el cas de Sant Cugat, l'aparell medidor s'ha instal·lat al terrat d'unes dependències municipals al carrer Dos de Maig, a pocs metres de l'antena de telefonia mòbil més potent de la ciutat, ubicada a l'edifici de Telefónica del carrer Francesc Moragas. Al conjunt del municipi, hi ha unes 40 antenes de telefonia mòbil.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.