El ple rebutja, amb els vots de CiU i PP, una moció d'ICV-EA a favor de la laïcitat com a model de convivència


  • Comparteix:

Els vots en contra de CiU i el PP han impedit prosperar la moció presentada per ICV-EA per l'adopció de mesures a favor de la laïcitat com a model de convivència a Sant Cugat. Mentre que ICV-EA, PSC i ERC han defensat la necessitat d'avançar d'aquesta manera cap a una societat més justa i igualitària, CiU i PP han argumentat que la moció va en detriment de moltes tradicions amb clares arrels cristianes.

L'objectiu de la moció ecosocialista era avançar cap a un model de convivència basat en la laïcitat, amb l'objectiu d'aprofundir cap a una societat més justa i igualitària, oberta a totes les aportacions religioses, científiques o culturals.

En aquest sentit, la moció apostava per garantir en el protocol de l'Ajuntament la separació clara entre l'àmbit religiós i l'àmbit públic, evitant el protagonisme de qualsevol confessió religiosa en les inauguracions oficials, eliminant l'aparició de símbols religiosos als organismes oficials o garantint una separació clara entre la celebració popular i la religiosa de la Festa Major, entre d'altres. Així ho ha explicat el regidor d'ICV-EA, Xavier Laborda.

Xavier Laborda

Cal considerar la laïcitat com una acció positiva i proactiva que constitueix en sí mateixa una ètica civil universalista i independent de qualsevol ideologia. I proposem que aquest consistori tingui la delicadesa d'establir una clara distinció entre actes religiosos i el consistori mateix


La proposta ha rebut el suport del PSC i ERC, però ha estat rebutjada pels regidors de CiU i el PP. Des de la federació nacionalista, el tinent d'alcalde de Presidència, Joan Recasens, ha remarcat que l'acompliment dels acords de la moció aniria en detriment de bona part de les tradicions santcugatenques, que tenen una clara arrel cristiana, i per tant en contra de la identitat local.

Joan Recasens

És indubtable que són inqüestionables les arrels cristianes d'Europa i que les festes de cultura popular i tradicional són totes d'origen religiós, i si renunciem a la religió, perdem la identitat.


Recasens ha remarcat però que s'està treballant en l'habilitació d'un espai al tanatori municipal que pugui acollir actes civils i on s'hi sentin còmodes totes les persones, sigui quina sigui la seva religió o ideologia, tal i com sol·licitava la moció ecosocialista,

Pel que fa al Partit Popular, la seva portaveu ha rebutjat la proposta per considerar que va en contra de la llibertat de les persones a escollir la seva opció personal i que no es pot obligar als regidors a escollir entre una moral pública i una moral privada. En una intervenció en castellà, Berta Rodríguez ha remarcat també que 'la tradició de la societat espanyola es basa en l'humanisme cristià i que això no es pot canviar de cop i volta a cop de moció'.

Finalment, la moció ha estat rebutjada amb els 13 vots en contra de CiU i PP i els 12 vots a favor de PSC, ERC i ICV-EA.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.