La capella de Sant Domènec obre les portes després de la seva completa restauració

Societat

Publicat el 17/feb/08 per Oriol Sumsi

La rehabilitació de la capella de Sant Domènec ja és una realitat. Aquest diumenge s'ha inaugurat el que representa una recuperació exacta de l'edifici tal com era aproximadament el 1700, que és quan es va construir. La reconstrucció s'ha fet a partir d'un gravat del segle XIX que mostrava la forma original.

L'ermita de Sant Domènec, construïda entre els segles XVII i XVIII, va quedar durament malmesa a causa d'una explosió durant la Guerra del 36. Des de llavors, va sobreviure en estat ruïnós fins que l'Ajuntament, el Museu de la Ciutat i el Grup d'Estudis Locals van decidir rehabilitar-la, amb unes obres que van començar el setembre de 2006.

Tant l'alcalde, Lluís Recoder, com l'arquitecte responsable de les obres, Joan Albert Adell, han destacat que la rehabilitació ha consistit en recuperar fidelment la forma original de la capella.

Escoltem l'alcalde.

Lluís Recoder

És una recuperació molt fidel. La guia ha estat un gravat del segle XIX que reproduïa l'ermita tal com l'hem rehabilitat.

Your browser doesn’t support HTML5 audio



Segons l'arquitecte Joan Albert Adell, les obres s'han fet segons el principi arquitectònic d'origen italià anomenat 'com'era e dov'era'.

Joan Albert Adell

Evidentment es tractava de fer la capella com era i on era. Els diversos elements són exactament on eren, construïts amb els mateixos materials i amb les mateixes tècniques.

Your browser doesn’t support HTML5 audio




L'acte ha comptat amb la participació de la coral La Lira, que ha cantat diverses cançons del seu repertori davant dels més de 200 santcugatencs. A banda de la música, els assistents han pogut degustar un aperitiu poc habitual. D'una banda, el flaó, una mena de pastisset d'origen medieval, i de l'altra el vi de piment, elaborat a base d'aromes i espècies.

A partir del primer diumenge d'abril, la capella es podrà visitar gràcies a les visites guiades que organitzarà la Penya Regalèssia.