El Monestir demana ajuda per aturar una plaga de tèrmits que afecta dos retaules


  • Comparteix:

La parròquia de Sant Pere d'Octavià ha demanat ajuda a la Generalitat per restaurar els retaules de Sant Bartomeu i Santa Escolàstica, infectats per una plaga de tèrmits. L'operació per detectar els insectes, neutralitzar la plaga i restaurar els retaules és molt costosa i la parròquia local no se'n pot fer càrrec.

El retaule de Sant Bartomeu i el de Santa Escolàstica tenen des de fa temps marques de tèrmits, tot i que fins ara les inspeccions de manteniment i restauració deixaven constància que ja no hi havia insectes vius. Fa cosa d'un mes es va trobar al retaule de Santa Escolàstica una petita galeria que els tèrmits construeixen per protegir-se de la llum. Per tant, la parròquia considera que els tèrmits estan vius o la plaga ha tornat a reaparèixer.

La parròquia s'ha posat en contacte amb el centre de restauració de béns mobles de la Generalitat, que ha fet una inspecció als retaules. El centre de la Generalitat no se'n fa càrrec, però ha proporcionat al mossèn de la parròquia, Blai Blanquer, un llistat d'empreses que es dediquen a localitzar els insectes i miren de neutralitzar la plaga.

La parròquia en aquest moment no té pressupost per fer-se càrrec de la restauració ja que l'operació és molt costosa. El millor seria, segons Blai Blanquer, obrir el retaule.

Blai Blanquer

Ha de venir una emresa especialitzada que trobi el termiter. El millor seria desmuntar el retaule, desinfectar-lo i protegir el recinte.


De moment, la parròquia està apuntada en una llista de la Generalitat per buscar alguna entitat privada que ofereixi recursos econòmics per afrontar l'operació.

Els tèrmits són perillosos a les obres d'art de fusta ja que actuen per dins i no es veuen les marques dels insectes fins que no cauen les crostes de la superfície, quan l'obra ja està molt malmesa. A més, el problema del Monestir és que els tèrmits poden anar passant d'una capella a l'altra i poden infectar més retaules, com els de la capella de Sant Benet.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.