Els santcugatencs desplaçats a Muxía es queixen de manca de mitjans per treure el 'chapapote'


  • Comparteix:

Quatre dels 92 voluntaris santcugatencs buiden un cabàs amb 'chapapote' en un contenidor

Quatre dels 92 voluntaris santcugatencs buiden un cabàs amb 'chapapote' en un contenidor

La delegació santcugatenca que participa fins dissabte en les tasques de neteja de les platges contaminades a Muxía pel vessament del Prestige es queixa de la manca de mitjans per lluitar contra les seqüeles que ha produït a les costes gallegues l'enfonsament del petrolier. En el primer dia de la seva expedició, els 92 voluntaris han estat traient el 'chapapote' que, tres setmanes després de la catàstrofe, continua arribant en forma de grumolls dispersos a la platja.

Després de 16 hores de viatge, els voluntaris han arribat a Muxía disposats a treure el fuel que continua arribant a la platja i adherint-se a les roques. Equipats amb granotes blanques, guants i mascaretes han estat separats per Protecció Civil en dos equips i traslladats a dues de la platges de Muxía on - amb més bona voluntat que no pas mitjans- han començat a replegar el fuel de la sorra i rascar el 'chapapote' que continua adherint-se als roquissars. Tots han coincidit en assenyalar que a mesura que s'avança en la neteja 't'adones que aquesta zona trigarà molts anys a poder-se regenerar':

Voluntària santcugatenca

Pensava que aquesta zona, després d'haver estat netejada, no estaria tan malament


Tot i que ningú els ha explicat com s'ha de netejar el fuel, ni quines precaucions s'han de prendre, les ganes i la voluntat han substituït les instruccions i les indicacions. Els 92 voluntaris procedents de Sant Cugat han compartit platja i feina amb voluntaris d'altres punts de l'Estat. És el cas de Ferran, que és de Tarragona i que ja porta una setmana fent del que s'anomena 'Mans netes', és a dir, la persona que s'encarrega d'estar pendent del voluntari i subministra-li allò que necessita; des de netejar-li les ulleres fins a subministrar-li aigua. El Ferran coincideix a assenyalar que manquen mitjans per part de les administracions pertinents:

Voluntari santcugatenc

Les administracions no faciliten als voluntaris tot el que necessiten


El més difícil és extreure el 'chapapote', que en alguns casos té gruixos de dos o tres centímetres, de les roques, ja que el Prestige segueix vessant fuel per les esquerdes i aquest fuel arriba cada nit a les platges i es torna a dipositar damunt les pedres i les roques. En Joan ha explicat que la sensació és, una mica, d'impotència:

Voluntari santcugatenc

El govern no controla la situació i la sensació d'impotència és bestial


Quan la marea ha fet impossible continuar amb les tasques de neteja, l'expedició santcugatenca ha pogut traslladar-se fins el polisportiu on s'allotgen amb 560 voluntaris més. Són conscients que la feina ha estat un granet de sorra enmig del desert però asseguren que són aquí per donar una lliçó a les administracions, a qui acusen 'd’amagar el cap sota l'ala' i no fer front a una catàstrofe ecològica d'aquesta magnitud.

Mentrestant, els ciutadans de Muxía reben amb els braços oberts els voluntaris santcugatencs. Afirmen que si no fos per ells les seves platges presentarien un aspecte totalment diferent i mostren la seva indignació amb la Xunta i el govern central amb pancartes als balcons on es llegeix 'Nunca Máis' o 'Exigim que protegeixin les nostres costes'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.