Comença la digitalització dels 'papers de Salamanca' pendents de retorn


Temes relacionats

S'inicia l'última fase per al retorn dels papers de Salamanca a l'arxiu de Sant Cugat (16/jul/08)

Llum verda al retorn de set lligalls de documents dels 'Papers de Salamanca' (11/jul/08)

Cultura anuncia l'inici del procés per traslladar els 'papers de Salamanca' pendents (26/mai/08)

La Comissió de la Dignitat denunciarà el nou govern espanyol si els 'Papers de Salamanca' no retornen de manera immediata (12/abr/08)

El retorn dels papers de Salamanca es troba 'a la recta final', segons el ministre de Cultura ( 8/gen/08)

L'eurodiputat Raül Romeva demana a la Comissió Europea un posicionament sobre el retorn dels 'Papers de Salamanca' (25/oct/07)


  • Comparteix:

La Comissió Mixta Estat-Generalitat per a la identificació dels documents que encara es troben al Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca ha donat llum verda aquest dimecres a l'inici del procés de digitalització dels textos que han de ser restituïts. El procés es farà a Madrid amb finançament de la Generalitat. D'altra banda, les set caixes de la Generalitat pendents del primer enviament haurien de retornar aquest mes de juliol a l'Arxiu Nacional de Catalunya, amb seu a Sant Cugat.

El Ministeri de Cultura assegura que la digitalització afecta a la documentació que 'clarament correspon a particulars i persones jurídiques catalanes' i a finals d'agost es reprendran les reunions tan del Grup de Treball com de la Comissió Mixta. En total, a Salamanca encara hi ha dos milions de documents propietat de particulars, entitats i ajuntaments que han de ser restituïts als seus propietaris.

L'inici del procés de digitalització dels documents és el pas previ a la seva devolució i suposa un pas endavant després que el ministre César Antonio Molina demorés el procés condicionant-lo a la constitució del patronat del Centre Documental de la Memòria Històrica, que va materialitzar-se el 19 de juny.

També resta pendent la devolució de les set caixes que es van quedar a Salamanca en el primer enviament de 'papers' a la Generalitat de Catalunya, fa més de dos anys. La Comissió Mixta va acordar en la seva primera reunió que el trasllat de les set caixes es fes efectiu aquest mes de juny. La demora en la seva devolució es deu al fet que segons el Ministeri hi havia 'dubtes' sobre la propietat de part dels documents que contenien.

Mentrestant l'Ajuntament de Salamanca prepara un recurs contra la remesa de documents a Catalunya. El consistori del PP podria presentar el recurs tan bon punt surtin les set caixes pendents perquè segons apunta els documents que contenen no han estat mai propietat de la Generalitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.