Antoni Bassas: 'El poder polític exerceix una gran pressió sobre els mitjans públics i privats'


Temes relacionats

Últim dia de les Jornades Ramon Barnils (20/set/08)

Periodistes i polítics admeten l'existència de llistes negres de professionals (19/set/08)

Les Jornades Ramon Barnils comencen amb una conferència d'Antoni Bassas (19/set/08)

Barnils, mestre i periodista de referència (19/set/08)

Les segones Jornades Ramon Barnils debatran el panorama periodístic català ( 8/set/08)

Antoni Bassas inaugurarà les Jornades de Comunicació Ramon Barnils ( 3/set/08)

Les Jornades de Comunicació Ramon Barnils celebren la segona edició al setembre (10/ago/08)


  • Comparteix:

'El poder polític exerceix una gran pressió sobre els mitjans públics i privats'. Així s'ha expressat el periodista Antoni Bassas en la conferència inaugural de les 2es Jornades de Comunicació Ramon Barnils aquest divendres al vespre al Museu de Sant Cugat. Bassas ha 'despullat les carències' de la professió periodística davant unes tres centes persones i ha posat èmfasi en els interessos polítics i mercantils sobre els mitjans de comunicació.

Antoni Bassas ha definit la relació entre polítics i periodistes com a 'difícil' i ha explicat com el poder incideix en l'agenda informativa dels mitjans de comunicació. El periodista líder de la ràdio matinal a Catalunya durant més de deu anys ha parlat de la seva experiència a Catalunya Ràdio durant mandats de tres presidents diferents a la Generalitat.

Bassas considera que 'el poder fa llistes dels mitjans i els periodistes que té a favor o que són perillosos'. Bassas ha recordat que 'governi qui governi, qui fa les coses és el govern', motiu pel qual els periodistes fan passar comptes al govern. L'escoltem.

Antoni Bassas

El poder fa llistes, aquest mitjà és meu o no. El poder escolta l'opinió i en pren nota. El poder té una enorme força sobre els mitjans.




El nou corresponsal de TV3 a Washington també ha posat de relleu els interessos econòmics sobre la informació i ha recordat que la lògica mercantil no és l'única que ha de seguir el periodista. Bassas creu que el que cal a la professió periodística és una 'actitud valenta', malgrat que sigui complicat amb la 'precarietat laboral' que hi ha actualment al mercat.

El periodista també ha definit els mitjans com a part 'de la tribu' que educa una societat i proporciona la capacitat de triar i de donar alternatives. El conferenciant ha citat a Thomas Jefferson quan ha dit que 'una nació ignorant mai no pot ser lliure' i ha assegurat que 'és normal' que un mitjà es regeixi per criteris extra-periodístics, però no fins al punt de 'desinformar'.

Antoni Bassas

Per educar bé cal una bona tribu, una part de la qual som nosaltres. Una nació ignorant mai no pot ser lliure.






Unes tres centes persones han assistit a la conferència que ha tingut lloc al Claustre del Monestir aquest divendres al vespre i que ha donat per inaugurades les 2es jornades de Comunicació Ramon Barnils.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.