8 anys sense Ramon Barnils ni el seu periodisme


Temes relacionats

S'inicia la convocatòria al Premi de Comunicació Ramon Barnils per a estudiants (21/set/08)

Les Jornades de Comunicació Ramon Barnils celebren la segona edició al setembre (10/ago/08)

Ramon Barnils inspira un dels contes del nou llibre de Quim Monzó ( 2/nov/07)

El periodisme de Ramon Barnils torna a Sant Cugat en forma d'exposició (18/set/07)

Relats de Ramon Barnils inspiren la nova pel·lícula de Marc Recha ( 6/ago/06)


  • Comparteix:

Ramon Barnils

Ramon Barnils

Avui es compleixen vuit anys de la mort de Ramon Barnils. Considerat un exemple de professionalitat i de catalanitat, el periodista santcugatenc va publicar llibres, va treballar a ràdios, diaris i agències de notícies, i va ser professor de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El grup de professionals que porta el seu nom defensa el llegat de Barnils com a referència de periodisme rigorós.

Barnils va col·laborar en les revistes 'Sant Cugat', 'El Temps' i 'Solidaridad Obrera, entre altres. També va treballar a diaris com 'El Correo Catalán', 'Tele-Exprés', 'Diario de Barcelona', 'La Vanguardia' i a les agències d'informació Europa Press i Efe.

Barnils va publicar llibres com a autor i traductor, entre els quals destaca 'La torna de la torna', una investigació sobre l'assassinat de Salvador Puig Antich coescrit amb alumnes de Periodisme de la UAB. El seu últim llibre va ser 'Història crítica del Barça'. Pòstumament, es va publicar un llibre recopilatori dels seus articles, 'Articles', compilat per Carles Serrat.

La ràdio és el mitjà on va desenvolupar la tasca més coneguda pel gran públic. A Catalunya Ràdio va participar, als anys 80, en programes que han marcat una època radiofònica com 'El mínim esforç' i 'El lloro, el moro, el mico i el senyor de Puerto Rico', que presentava al costat de Quim Monzó i Jordi Vendrell. També va col·laborar a 'L'Internauta' i a la tertúlia 'Postres de músic'.

Fa set anys, es va constituir el Grup de Periodistes Ramon Barnils, que treballa per la defensa d'un periodisme rigorós i un espai comunicatiu per als Països Catalans. En paral·lel, el setmanari 'El Temps' organitza anualment un premi de periodisme d'investigació amb el nom de l'escriptor.

Cugat.cat va batejar l'any passat l'estudi 1 de les seves instal·lacions amb el nom del periodista en un acte amb la presència del conseller de Cultura, Joan Manuel Tresserras. Aquest grup també organitza anualment les jornades de periodisme Ramon Barnils.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.