Sant Cugat se submergeix en el seu passat agrícola amb les jornades del Patrimoni Viu 2009


  • Comparteix:

Sant Cugat rememora el seu passat agrícola durant tot el cap de setmana amb les jornades de Patrimoni Viu 2009 que han donat el tret de sortida aquest divendres. Una ballada del grup Andança de Esbart i les 'Cançons de veremar i de segar' de la coral La Lira han servit per inaugurar la iniciativa, organitzada pel Museu de Sant Cugat. L'historiador Jordi Casas ha traslladat la ciutat anys enrere amb la xerrada 'El Sant Cugat d'abans' i Joan Tortosa i Tomàs Grau han explicat els seus records del municipi en la primera taula rodona de les jornades, que s'allargaran fins diumenge.

Les vinyes i el blat centren l'eix temàtic de la segona edició de les jornades de Patrimoni Viu que volen traslladar Sant Cugat al segle passat amb la intenció de rememorar la Fira de les Forques, també anomenada Fira de Maig.

El membre del Grup d'Estudis Locals Jordi Casas ha escalfat motors aquest divendres a la tarda posant en context 'El Sant Cugat d'abans', del que ha dit que avui dia no queda res.

Jordi Casas

Del Sant Cugat agrícola no queda res, avui dia som un Sant Cugat residencial.


Joan Tortosa i Tomàs Grau han dialogat sobre la situació de la nostra ciutat fa mig segle i han posat en comú els seus records i experiències davant els alumnes de l'IES Pla i Farreras. Tortosa ha destacat el canvi de la ciutat.

Joan Tortosa

Les diferències són moltes: la forma de viure, els ambients que hem viscut els que ara tenim 80 anys amb els que en tenen 15 i 16...


El grup Andança de l'Esbart i la coral La Lira han posat el contrapunt artístic a la inauguració amb un ballada i una cantada de 'Cançons de veremar i de segar' a la plaça de l'Om. Aquest divendres també s'ha obert al públic l'exposició temàtica 'Sant Cugat, vinyes i blat' sobre la vida rural de Sant Cugat a la llotgeta del Monestir. La mostra es podrà veure fins divendres de la setmana que ve.

El tinent d'alcalde de Cultura, Xavier Escura, ha remarcat que aquestes jornades serveixen per explicar el passat del municipi al jovent.

Xavier Escura

Les jornades obren els ulls a generacions que no han vist aquest passat. Auguro un llarg futur a la iniciativa.


Les Jornades de Patrimoni Viu 2009 continuen aquest dissabte amb el Mercat de Pagès a la plaça Pep Ventura entre les nou del matí i les dues de la tarda organitzat per l'EcoAtenet, un dels nous àmbits d'acció de l'Ateneu. A dos quarts d'onze, l'Associació de Veïns del Barri del Monestir proposa un esmorzar de Pagès a la plaça d'Octavià.

Diversos tallers, conferències, xerrades i danses tradicionals ompliran els voltants del Monestir tot el cap de setmana. Els Bastoners de la ciutat portaran el seu ball de bastons a la plaça de l'Om mentre que el grup Mediterrània oferirà un envelat i danses tradicionals catalanes.

Dissabte a la tarda serà el torn de les conferències que giraran entorn de 'Ser pagès, avui', la 'Situació actual de Torre Negra', 'El per què i el com de les cooperatives de consum' i 'Els menjadors ecològics', entre altres ítems.

El taller triangle amenitzarà els dos dies la plaça d'Octavià amb 'El cep dels desitjos i dels records'. Les jornades es tancaran diumenge a la tarda amb el tradicional Ball de Paga-li Joan a la plaça de l'Om.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.